Povijest Dijon senfa počinje u Burgundiji, francuskoj regiji poznatoj prije svega po izvrsnim vinima. Rimljani su prvi zasadili sjeme gorušice u ovoj plodnoj regiji još u srednjem vijeku. Obilje sadnica prekrivalo je brežuljke uz vinograde, stvarajući sliku za diplomski rad iz slikarstva. U 14. stoljeću, Burgundski su Vojvode obogaćivali svoje raskošne gozbe s inačicama ovog visoko cijenjenog začing, ali tek je u 18. stoljeću smišljen recept koji znamo i danas.
Dijon senfa datira iz 1752. Zasluge se mogu pripisati Jeanu Naigeonu koji je promijenio izvorni recept za senf zamijenivši gorki sok od kiselog nezrelog grožđa - octom. To je rezultiralo glatkim, manje oporim senfom koji je bio stvar prestiža, Maurice Grey izumio je stroj za automatiziranu obradu sjemenki gorušice. On se potom udružio s Augusteom Pouponomom, pa su osnovali tvrtku Grey-Pouponom, koja se kasnije spojila s drugom poznatom francuskom tvornicom senfa - Maille. Dućan s delikatesama Maille-Grey-Pouponom nalazi se na Rue de la Liberté, je meka za ljubitelje gorušice. Njegov uvijek drugačiji asortiman uključuje senfove obogaćene prekrasnim aromama i okusima kao što sušene rajčice, paprike i cijela paleta tajlandskih začina.
Danas postoje strogi zakoni koji reguliraju proizvodnju Dijon senfa, a i sam je naziv zaštićen. Dakle, što je to što Dijon senf razlikuje od ostalih? Pa, za početak, koriste se isključivo crne ili smeđe sjemenke. One se namaču u vodi dok ne nabubre. Zatim se filtriraju, miješaju s vinom, vinskim octom ili sokom od nezrelog voća. Ako se senfu dodaju bilo koji drugi dodaci koji mijenjaju okus, senf ne smije nositi ime Dijon! Ti zakoni, međutim, ništa ne govore o podrijetlu sjemenki gorušice. Mnoga su se polja oko Dijona prebacila na uzgoj profitabilnijih usjeva poput uljane repica, tako da se više od 90% sjemenki koje se koriste za proizvodnju Dijon senfa uvoze iz Kanade. Poput svježe podvaljenih jadranskih liganja iz Indonezije, tužno...
Dijon možete koristiti u juhama i umacima, ili u marinadi za pileća prsa, zajedno s malo meda... Ukratko, postoji jako puno razloga da se koristi jedan od najboljih svjetskih začina koji s pravom zaslužuje mjesto u svakoj kuhinji. Makar s hrenovkama kad se u tri ujutro vratite s tuluma...