Povijest Dijon senfa počinje u Burgundiji, francuskoj regiji poznatoj prije svega po izvrsnim vinima. Rimljani su prvi zasadili sjeme gorušice u ovoj plodnoj regiji još u srednjem vijeku. Obilje sadnica prekrivalo je brežuljke uz vinograde, stvarajući sliku za diplomski rad iz slikarstva. U 14. stoljeću, Burgundski su Vojvode obogaćivali svoje raskošne gozbe s inačicama ovog visoko cijenjenog začing, ali tek je u 18. stoljeću smišljen recept koji znamo i danas.

U trendu Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak

Dijon senfa datira iz 1752. Zasluge se mogu pripisati Jeanu Naigeonu koji je promijenio izvorni recept za senf zamijenivši gorki sok od kiselog nezrelog grožđa - octom. To je rezultiralo glatkim, manje oporim senfom koji je bio stvar prestiža, Maurice Grey izumio je stroj za automatiziranu obradu sjemenki gorušice. On se potom udružio s Augusteom Pouponomom, pa su osnovali tvrtku Grey-Pouponom, koja se kasnije spojila s drugom poznatom francuskom tvornicom senfa - Maille. Dućan s delikatesama Maille-Grey-Pouponom nalazi se na Rue de la Liberté, je meka za ljubitelje gorušice. Njegov uvijek drugačiji asortiman uključuje senfove obogaćene prekrasnim aromama i okusima kao što sušene rajčice, paprike i cijela paleta tajlandskih začina.

Danas postoje strogi zakoni koji reguliraju proizvodnju Dijon senfa, a i sam je naziv zaštićen. Dakle, što je to što Dijon senf razlikuje od ostalih? Pa, za početak, koriste se isključivo crne ili smeđe sjemenke. One se namaču u vodi dok ne nabubre. Zatim se filtriraju, miješaju s vinom, vinskim octom ili sokom od nezrelog voća. Ako se senfu dodaju bilo koji drugi dodaci koji mijenjaju okus, senf ne smije nositi ime Dijon! Ti zakoni, međutim, ništa ne govore o podrijetlu sjemenki gorušice. Mnoga su se polja oko Dijona prebacila na uzgoj profitabilnijih usjeva poput uljane repica, tako da se više od 90% sjemenki koje se koriste za proizvodnju Dijon senfa uvoze iz Kanade. Poput svježe podvaljenih jadranskih liganja iz Indonezije, tužno...

Dijon možete koristiti u juhama i umacima, ili u marinadi za pileća prsa, zajedno s malo meda... Ukratko, postoji jako puno razloga da se koristi jedan od najboljih svjetskih začina koji s pravom zaslužuje mjesto u svakoj kuhinji. Makar s hrenovkama kad se u tri ujutro vratite s tuluma...