Croissant je simbol francuskog doručka, ali zapravo potječe iz Austrije i to još iz 13. stoljeća. U francuskoj se kuharici prvi puta spominje tek 1891. Neslani maslac je glavni sastojak u pripremi, jer mu daje okus i dosljednost.

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Kuća za odmor Out House, Sv. Ivan Zelina, Airbnb - 9 Mir i tišina Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati Korčula - 10 Kao brod od kamena Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti

Postoje mnoga objašnjenja za oblik polumjeseca, a jedno od njih kaže da je nastao u Austriji za vrijeme turske opsade Beča 1683. godine. Kako su se pekari prvi u gradu ustajali, prvi su i primijetili da Turci organiziraju napad i alarmirali su grad. Tako su pridonijeli obrani i spašavanju Beča. U znak sjećanja na taj događaj napravili su croissant i oblikovali ga, prema turskom simbolu, kao polumjesec.

U Francuskoj je issant prazan, u Italiji se prodaju punjeni, u Njemačkoj su najpopularniji s nutelom... Najbolje croissante u Parizu naći ćete u ulici Bonapartea na u lijevoj obali Seine. Ili znate za bolje? Slušamo!

Kako ga pripremiti kod kuće - pogledajte u videu: