Croissant je simbol francuskog doručka, ali zapravo potječe iz Austrije i to još iz 13. stoljeća. U francuskoj se kuharici prvi puta spominje tek 1891. Neslani maslac je glavni sastojak u pripremi, jer mu daje okus i dosljednost.

Postoje mnoga objašnjenja za oblik polumjeseca, a jedno od njih kaže da je nastao u Austriji za vrijeme turske opsade Beča 1683. godine. Kako su se pekari prvi u gradu ustajali, prvi su i primijetili da Turci organiziraju napad i alarmirali su grad. Tako su pridonijeli obrani i spašavanju Beča. U znak sjećanja na taj događaj napravili su croissant i oblikovali ga, prema turskom simbolu, kao polumjesec.

U Francuskoj je issant prazan, u Italiji se prodaju punjeni, u Njemačkoj su najpopularniji s nutelom... Najbolje croissante u Parizu naći ćete u ulici Bonapartea na u lijevoj obali Seine. Ili znate za bolje? Slušamo!

Kako ga pripremiti kod kuće - pogledajte u videu:
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju