Savoiardi vafel nastao je u 19. stoljeću povodom posjeta Vojvode od Savoje, a sir Mascarpone datira iz 17. stoljeća, ali ne postoje dokumenti koji to mogu potvrditi. U svakom slučaju, i bez pretjerane priče, uspjeh tiramisua leži u kvaliteti ove dvije namirnice.

Mnogi kuhari pokvare recept jer koriste nižu kvalitetu Mascarponea ili zato što ga zamijene s drugim sastojcima (npr. ricotta). Iako su se oko podrijetla ovog ukusnog deserta stvorile mnoge legende, još nije utvrđeno tko je točno izumio recept, iako ga svojataju sve regije Italije. Evo originalnog talijanskog recepta, uživajte...

Tiramisu originalni talijanski recept

Krema
• 4 jaja
• 500g mascarponea
• 80g šećera (u prahu po mogućnosti)
• 250g piškota (savoiardi)
• 2 dcl jake slatke kave
• 2dcl marsale (ili 1 dcl ruma)
• 100g kakaa za dekoraciju

Priprema
Vrijeme pripreme: 20 min
1. Odvoje se žumanjci od bjelanjaka. U žumanjke dodamo prstohvat soli i šećer dok se smjesa ne zapjeni i pobijeli (ako ne koristite šećer u prahu pod prstima se više ne smiju osjećati zrnca) . U smjesu dodajte mascarpone i umješajte sve skupa dok ne postane kompaktno - po mogućnosti ne mikserom nego kuhačom. U drugoj posudi istucite bjelanjke opet uz prstohvat soli. Čim pjena postane kompaktna treba stati kako se poslije tiramisu ne bi razlijevao (da se ne pretuče bjelanjak). Zatim kuhačom nježno umiješamo pjenu od bjelanjka u, od prije dobijenu smjesu, dok se ne dobije kompaktna masa. Time je krema gotova.

2. U većoj posudi (da piškote stanu u nju) pomiješamo kavu (ohlađenu) i marsalu (rum). Pripremimo posudu u kojoj ćemo slagati Tiramisu. Piškote umočite u mješavinu kave i marsale na par sekundi, ne više jer se raspadaju, i slažite u pripremljenu posudu. Nakon što ste složili cijelo dno, sve premažite kremom. Zatim ponovlajjte postupak sve do vrha posude.

3. Za kraj stavite kakao u malo sito i raspršite kakao po cijeloj površini kreme. Slobodno stavite više kakaa jer on idealno ujednači tiramisu.

4. Tako pripremljen tiramisu stavite u frižider da se ohladi na par sati. Navodno je drugi dan još bolji, ali samo rijetki to uspiju doživjeti – toliko je dobar!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju