Predsjednik je pritom naglasio kako je svjestan da nije lako napraviti tako sjajno vino te je izrazio nadu da će dogodine biti još više sjajnih vina. Ako ih ne popiju ljudi poput nas, skromno sam nadopunio prvog čovjeka hrvatske, i zavalio se u VIP lounge. Naime, kako je iskusna ekipa vašeg omiljenog gastro portala totalno zaljubljena u sve što Istra nudi i ima, tako smo u petak navečer, nakon obilate večere zasjeli na testiranje vina kao specijalni gosti ljudi iz klastera sjeverozapadne Istre.

U popratnim programima sedmodnevne sportsko-gastronomske manifestacije održane su degustacije pod nazivom "Skrivene čari istarskih vina", tijekom kojih je publika na slijepim degustacijama svake večeri isprobavala vina i to mlade i zrele malvazije, muškate i terane iz podruma istarskih vinara. Kako nismo uspjeli odvojiti cijeli tjedan, i kušati svih 18 vina različitih vinara u konkurenciji, tako smo uživali u pijuckanju odležanih merlota, koje su predstavljali njihovi tvorci u ugodnoj i veseloj atmosferi. Kako je žiri bila publika, tako se biralo – najsimpatičnije vino večeri, jer osim samih vinara ipak nije bilo profesionalaca. Što reći, osim da ne znamo kojeg bi istarskog vinara prije izdvojili, pa smo još dugo u noć raspravljali o kvaliteti malvazija, utjecaju kiša, ulozi Rijeke u Europi, i kako to već obično biva - kasno legli.

Ubitačna kiša nije dozvoljavala da se tenis igra u planirano vrijeme, pa smo se odali gastro užicima tri popularna restorana koji su se specijalno za ovu prigodu udružili i nastupili zajednički. Tako smo miješano isprobavali specijalitete, od hladne salatice s plodovima mora dobro zalivenim Ipšinim sjajnim maslinjakom, palentom sa skutom i pršutom, tortelinima punjenim brancinom, brancinom osobno s krumpirom i blitvom, junetinom, teletinom, a sve finooo...

Nekako se kao play of the day izdvojio Tortelin s velikim T, anatomski satkan da ga se jezikom otopi na nepcu, i onda pusti neki novi okus ribe, toliko stran nama divljacima koji ribu uglavnom ubace u juhu ili na gradele. Svala čast konobama Nono i Buščina te taverni Pergola, uskoro moramo ponaosob do svake od njih!

Zadnja vinska školica se odnosila na muškat, pa smo osladili brk i bradu, proslavili s Geržinićem i Trapanima, i konačno dočekali teniski meč. Nakon deset minuta prženja na suncu, vašeg je omiljenog urednika loptica od ubojitog smasha izvjesnog Robreda pogodila u čelo i bacila mu naočale pod tribinu. Sasvim dovoljan razlog da nasmiješ pola tribine, i odeš nešto pojesti i zaviniti.

Ljudi, Istra je divna, ne morate znati pravila tenisa da biste uživali punim plućima. Izljubili smo se s domaćinima i krenuli put ukletog mjesta, pivovare, pivnice i puba San Servolo. Peta sreća, valjda ćemo sada uspjeti. Hvala Umaže, hvala sjeverozapadna Istro, hvala Istria Gourmet - vidimo se uskoro!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju