Zobeni keksi s komadićima čokolade američki je klasik. Ova vrsta slastice u Sjedinjenim Američkim Državama pekla se još u 19. stoljeću, a i danas je rado viđena na obiteljskim stolovima te popularna među svim generacijama.
Zobeni keksi s komadićima čokolade obično se serviraju uz čašu mlijeka – za desert, međuobrok, a katkad i za doručak.
Keksi se rade od sastojaka koje već vjerojatno imate u svojoj smočnici i hladnjaku poput brašna, zobenih pahuljica, šećera, jaja – i ponešto čokolade. Najbolje od svega? Pripremiti i ispeći ih možete u svega pola sata.
Zobeni keksi s čokoladom - sastojci:
- 300 g smeđeg šećera
- 250 g tamne čokolade
- 240 g krupnih zobenih pahuljica
- 225 g omekšalog maslaca
- 180 g glatkog brašna
- 2 velika jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1 čajna žličica soli
Zobeni keksi s čokoladom - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pripremite lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i sol. Stavite je sa strane.
- Izmiksajte mikserom maslac sa sobne temperature i smeđi šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Ubacite jaja i ekstrakt vanilije i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.
- U jaja i maslac postupno umiješajte brašno, pa dodajte zobene pahuljice i sitno nasjeckanu čokoladu.
- Žlicom uzimajte dio smjese i stavljajte u obliku hrpica na pripremljeni pleh s tim da ostavljate razmak između dvije hrpice.
- Pecite kekse u prethodno zagrijanoj pećnici oko 12 do 15 minuta dok rubovi ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!
Brzi i hrskavi i meki: Savršeni talijanski kolačići koje su obožavali i kraljevi