Enogastroprojekt "Vino uz žlicu" ovoga puta se održao u zagrebačkom restoranu Kvatrić (Maksimirska 9). U suradnji s ekipom restorana ‘u kojem se jede već cijelo stoljeće’, voditeljem Filipom Sudarom i vrijednim djelatnicima kuhinje, autori projekta Renata Cisar i Mustafa Topčagić osmislili su pet jela uz koja su gosti uživali uz prigodan izbor vina i drugih pića.
"Uvod u druženje uz 21. izdanje 'Vina uz žlicu' dali su rakije i likeri destilerije Wise Grus iz Daruvara, koji su predstavili i svoj novi ponos Pelinkovac Ginkgo, slatkasto-gorki aperitiv obogaćen ekstraktom drveta, karakterističnog za Japan, ali i za taj gradić u Slavoniji, u kojem skoro 250 godina rastu dva stabla, druga po starosti u Europi. Goran Kovačić i supruga Dora, vlasnici destilerije nazvane po 'mudrom ždralu', simbolu Daruvara, prisutne su upoznali s kratkom, ali uspješnom poviješću destilerije, koja se u vrlo kratkom roku okitila brojnim domaćim i svjetskim nagradama. Na degustaciju su ponuđene rakije Šljivovica, Viljamovka i Dunja te likeri Viljamovac, Pelinkovac gorki i Teranino. Voće za sve destilate bere se u voćnjacima diljem Hrvatske, a trenutačno je najtraženija rakija od dunje", kažu domaćini eventa i dodaju:
"Zalogajčiće u vidu paštete od pačje jetre uz prepečenac pratilo je lagano perlanje pjenušca Enosophia Memoria uz prigodna objašnjenja Hrvoja Sarića, voditelja prodajnog područja Zagreb. Bliži se vrijeme slavlja, kada je potražnja za pjenušcima povećana, a vinarija Enosophia iz Feričanaca, pokazalo se više nego dobro, na to ima spreman odgovor. Memoria je jedinstven pjenušac u nas, sačinjena od 100 % rajnskog rizlinga i rađena klasičnom metodom. Degoržirana je bez dodatka ekspedicijskog likera i odležala je tri mjeseca prije izlaska na tržište. Etiketa Memorije s kalendarom prilagođena je da se na njoj mogu zabilježiti bitni datumi onima kojima je darujemo ili je sami ispijamo pri nekoj svečanosti. Ovakav pjenušac tako još dobiva na vrijednosti i osobnosti.
Deni Červar iz Novigrada predstavio je četiri etikete svojih ekstradjevičanskih maslinovih ulja, od kojih jedan blend San Servolo i tri monosortna – Bianchera, Coratina i Žižolera. Deni je treća generacija obitelji Červar iz Istre, čiji su se preci ozbiljnijim maslinarstvom počeli baviti još 1952. godine. Danas njihova proizvodnja ide ukorak sa suvremenim standardima maslinarstva, a ulja obitelji Červar prepoznata su kao zdrava i postojana, provjerene, vrhunske kvalitete.
Davor Špoljar iz Terezina Polja kod Virovitice predstavio je svoje 100 % čisto, djevičansko bučino ulje koje proizvodi pod brendom Fo(u)r Kings. Davor je četvrta generacija u obitelji koja se bavi uzgojem buče golice, a koji je započeo s njegovim pradjedom, odakle je i potekla ideja za naziv brenda Fo(u)r Kings (četiri kralja). To toplo prešano bučino ulje delikatnog okusa i vrhunske kvalitete dobiva se tradicionalnom metodom uz prženje, a njegov blagotvorni utjecaj na zdravlje nadaleko je poznat.
Martin Albus Sauvignon blanc 2023 među tri je najbolja hrvatska sauvignona, kako tvrde iz PP-a Orahovica, što im moramo vjerovati. Sortno je prepoznatljiv na prvi miris i okus, uz dominantnu aromu bazge te egzotičnu voćnost i herbalnu pozadinu. Vino je skladno i osvježavajuće, srednjeg tijela i finog aftertastea. Gotovo savršeno dopunjen je cannellonima punjenim mladim sirom i špinatom. Naziv brenda Martin Albus obuhvaća dva prestižna položaja – Martin i Albus – na kojima su obnovljeni nasadi vinove loze. Dobili su nazive po plemiću Martinu (Nagyu), vlasniku prvog vinskog podruma u tom kraju, a gospodin Albus zapamćen je kao vinogradar koji se brinuo o njegovim vinogradima.
Malo konkretnije na žlicu bilo je varivo od junetine, graška i noklice, svakodnevno jelo uz koje bi se svakodnevno mogao piti i Josić Cuvée. Osebujni crnjak iz Baranje kupaža je cabernet sauvignona, cabernet franca, syraha i merlota različitih godišta i omjera. Dobro usklađene sorte daju vino jake strukture, koje je istodobno mekano i svilenkasto. Cuvée iz baranjskog Zmajevca namijenjen je da se svidi široj publici, osobito ženama, a miriše na kupine i crveni ribiz s laganim naznakama aroma vanilije i kave. Kreirao ga je vlasnik vinarije Damir Josić, a predstavio Dubravko Vancaš iz Brze distribucije, koji dvadesetak godina distribuira Josićeva vina.
Vino uz žlicu - 8 (Foto: Nikola Zoko)
Pašticada s njokima jelo je koje se obično konzumira vilicom i nožem, ali je bila tako mekana da se mogla jesti i žlicom. Tom neodoljivom mesnom dalmatinskom specijalitetu pridruženo je odgovarajuće vino, Bora Svrdlovina 2022. Od gotovo izumrle sorte, obitelj Žuža u vinogradu smještenom u Podgradini kraj Posedarja stvorila je pravo malo čudo. Revitalizirali su svrdlovinu, za koju se pokazalo da joj savršeno odgovara položaj i klima Benkovačko-stankovačkog vinogorja. Vinariju su nazvali Bora, kako se lokalno kaže za vjetar buru. Svrdlovina je tamnocrvene boje naglašenih voćnih aroma, ugodnog i svježeg okusa s blagim kiselinama. Vino je nekad u Dalmaciji bilo hrana, a svrdlovina je davala vrlo male prinose (svega 0,5 kg po trsu), pa se smatrala neisplativom. Tek se sada otkrivaju vrhunski potencijali te sorte "vraćene iz nemilosti", naglasio je vlasnik vinarije Zdravko Žuža. Spomenut ćemo da je to bilo i najbolje uparivanje jela i vina, prema ocjenama okupljenih novinara.
Šećer na kraju nije bio samo šećer, nego topla čokoladna torta sa sladoledom, koja je za ovu prigodu posuta poprženim mrvicama lješnjaka, i to s posebnim razlogom. Uz nju je poslužen Martin Albus Lješnjak liker, dosad najuspješnije hrvatsko slatko alkoholno piće, nagrađeno na prestižnom sajmu IWSC-u Londonu. U kategoriji likera orahovački Lješnjak osvojio je 99 bodova (100 nije nikad nitko), o čemu je nadahnuto govorila menadžerica brenda Anita Tepeš. To tekuće zlato proizvedeno je od macerata prženih lješnjaka u limitiranoj seriji od 3500 boca.
Gosti "Vina uz žlicu" tradicionalno su imali riječi hvale za događanje, a možemo ga očekivati ponovno iduće godine.
Novi kviz općeg znanja: Možete li točno odgovoriti na ovih 15 (ne)zgodnih pitanja? +3