Vina, baš kao i sama Plešivica imaju zanimljivo djelovanje na čovjeka – jednom kad se bacite na istraživanje, proučavanje i otkrivanje teško se „odljubiti“, pogotovo nakon što bolje zagrebete po površini (ili etiketama). Oprez, mogli biste se naći nepovratno zarobljeni u ritualima otkrivanja poruka iz boca.

Čak i da vam ništa ne znači to što se u tamošnjim vinogradima mogu pronaći šipelj, plavec žuti, kraljevina, belina i moslavac, niti se želite zamarati vinskom terminologijom, pa čak i da ne znate previše o vrhunskom tercetu (Tomac, Korak i Šember), pripazite jer bi vas kleti i brežuljci, pogledi s terasa i srdačni domaćini, kao i mirisi domaće hrane mogli zainteresirati sasvim dovoljno da poželite novu dozu uživanja u svemu onome što čini terroir Plešivice.

Veličinu na stranu, na Plešivici se vina rade od davnih dana, a kvaliteta se neumorno podiže mic po mic – strpljivo, inteligentno i kreativno. Vinari mijenjaju fokus, otvaraju se nova poglavlja pjenušaca i prirodnih vina, širi se ponuda i sve je više popratnih, turističkih aktivnosti zbog kojih se vrijedi otisnuti vijugavim cestama na pola sata od Zagreba.

Jedna od stanica na kojoj se itekako vrijedi zaustaviti jest vinarija Jagunić, koja prema utiscima mnogih ima terasu s jednim od ljepših, ako ne i najljepšim pogledom u tom kraju. Oblaci što nezainteresirano putuju plavetnilom nad vinogradima i voćnjacima u kombinaciji sa zlatnim zrakama najavljujući jesensku gozbu služe kao idealna kulisa za uživanje u pričama o prirodnim vinima, „perlama“ u čaši, ali i domaćoj patki s mlincima što se ne zaboravlja.

Jela koja nastaju iz bilježnica bake i mame ogledalo su tradicije kraja za koje se koriste domaći sastojci - ako ih i ne proizvode Jagunići, nabavljaju ih kod susjeda. Uz prethodnu najavu isprobati možete i slasne štrudle, domaći kruh i fine plate s mesom i sirom te brojne druge divote. 

Vinarija Jagunić - 4 Vinarija Jagunić - 4 (Foto: Josip Škof)

U krugovima ljubitelja vina o Jagunićima se posljednjih godina sve više priča. S „glasnogovornikom“ Dominikom, koji je od oca Velimira naslijedio upravljanje lijepim imanjem, kao i čitavom obitelji koja čini savršen orkestar, otvaraju se nova poglavlja.

Od mirnog vina kuće, stare sorte rizvanca, otišli su korak dalje istražujući potencijal jantarnih, narančastih vina. Nakon rajnskog rizlinga i traminca crvenog na red će doći sivi i crni pinot, nakon što „odleže svoje“.

Odležavaju i pjenušci, od kojih Jagunići imaju i najviše zarade; neki od dvije do tri, pa i do četiri godine kako bi ispunili Dominikovu viziju. Zreli prvijenac Three Stars Brut od chardonnayja, rajnskog rizlinga i starih plešivičkih sorti, nježan i slasan Blanc de Blancs te ružičasti La Bulle Rose mjehuričasta su posveta Plešivici, a pridružuje im se i Blanc de Noirs.

„Šest sorata uzgajamo na osam lokacija, a sve su one u neposrednoj blizini vinarije kako bi se maksimalno skratilo vrijeme između berbe i prerade grožđa. Na taj način osiguravamo odličnu sirovinu. Vizija je ono što nas pokreće, pa tako već u rano proljeće u vinogradu kreiramo buduća vina. Ona pak dozrijevaju u drvenim bačvama - sudima, starosti više od pola stoljeća. Svakom od njih pristupamo individualno, prilagodbom tehnologije, osluškujemo ih, pratimo njihovo sazrijevanje, odlučujemo kada su spremna za tržište. Mogućnosti su mnogobrojne, a mašta granica“, kažu Jagunići, koji u svojem opusu imaju mirna vina i pjenušce, a sve više pažnje odlazi na duge maceracije narančastih vina.

U njihovu opusu možete pronaći iskreni rajnski rizling, vitki i meki rizvanac, puni i razigrani pinot sivi, kao i traminac crveni koji bi vas lako mogao zbuniti jer ga možda na prvu nećete tako lako moći sortno „smjestiti“ u mentalnoj mapi. No moglo bi se reći da je njegov jantarni brat, Traminac crveni amber selection ipak najbolje društvo na terasi te plešivičke vinarije. Puna su usta hvale o toj kapljici koja se šulja izvan domene „people pleasera“, ostavljajući za sobom mnogo prostora za komentiranje, ali tek nakon upijanja čiste esencije suštom emocijom, bez analize.

U ritmu oblaka mijenja se to što pronalazimo u čaši, suptilno plijeneći pozornost, poput kakvog ekstrovertiranog introverta.
U svakom slučaju, najbolje da se uvjerite sami i provjerite koja vina najbolje pašu uz pogled na vinograde i mirise iz kuhinje. 

Tražite li dodatnu inspiraciju što posjetiti u okolici Zagreba, potražite je na Around Zagreb. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju