Uštipci s jabukama mekano su i aromatično savršenstvo u kojem je sve baš kako treba biti. Začini, tekstura koju čini izvana hrskavo, a iznutra prozračno tijesto i meki komadići jabuka, toplina i miris...

Uštipcima s jabukama trebat ćete posvetiti dosta vremena jer se tijesto diže u dva navrata, ali posla zapravo i nemate previše, a sve ćete odraditi bez graške ako slijedite ove jednostavne upute.

Sav trud će vam se isplatiti, a kao šećer na kraju i ne morate dodati baš šećer. Ovim mirisnim uštipcima odlično će stajati i šećerna glazura, med ili umak od karamela. Naravno, i sladoled od vanilije.

Uštipci s jabukama

Za tijesto

  • 480 ml punomasnog mlijeka, sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 10 g aktivnog suhog kvasca
  • 1 veće jaje + 1 veliki žumanjak, malo umutiti
  • 85 g maslaca, otopljenog i ohlađenog na sobnu temperaturu
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica narančine korice, naribane
  • 720 g glatkog brašna
  • ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 2 čajne žličice soli
  • ulje za prženje

Za nadjev od jabuka

  • 2 žlice soka od limuna
  • 4 jabuke Granny Smith, nasjeckane na kockice
  • 2 žlice mljevenog cimeta
  • 100 g šećera
  • 1 žlica jabučnog octa
  • ¼ čajne žličice soli

Uštipci s jabukama

  1. U posudu ulijte mlijeko pa dodajte šećer i kvasac. Promiješajte da se sve sjedini i ostavite sa strane oko 5 minuta da kvasac proradi. Umutite jaje, žumanjak, otopljeni maslac, vaniliju i koricu naranče.
  2. Dodajte 600 g brašna i muškatni oraščić i umijesite srednjom brzinom električnim mikserom s nastavcima za tijesto. Polako dodajte preostalo brašno i mijesite dok se tijesto ne formira u ljepljivu kuglu. Kuglu tijesta posolite pa mijesite električnim mikserom još 8 do 10 minuta. Tijesto bi trebalo biti meko i glatko.
  3. Veliku zdjelu namastite maslacem i u nju prebacite tijesto. Namastite i komad plastične folije i prekrijte zdjelu. Ostavite tijesto da se diže na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, 1 do 2 sata.
  4. Dok se tijesto diže, napravite nadjev od jabuka. U lonac srednje veličine uspite limunov sok, dodajte jabuke, očišćene i nasjeckane na kockice veličine 0,5 x 0,5 centimetara, cimet, šećer, ocat i sol. Promiješajte i kuhakte uz često miješanje na srednje jakoj vatri 15 do 20 minuta, dok jabuke ne omekšaju i nadjev ne postane gust poput sirupa. Prebacite nadjev u hladnu posudu i uz povremeno miješanje pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  5. Razvaljajte tijesto u kvadrat veličine otprilike 40 x 40 centimetara. Rasporedite Po tijestu rasporedite nadjev od jabuka i zarolajte u rahlu roladu. Narežite roladu na kriške, a potom i po dužini da dobijete „ježa“.
  6. Pripremite dva velika lima za pečenje i prekrijte im dno papirom za pečenje.
  7. Rukama zagrabite šaku tijesta i jabuka, oblikujte kuglu pa je malo spljoštite kao da radite faširance i odložite je na pripremljeni lim. Ponavljajte dok ne potrošite sve tijesto s jabukama. Ostavljajte dosta prostora između uštipaka u limu. Formirane uštipke prekrijte namašćenom plastičnom folijom i ostavite da se dižu na sobnoj temperaturi 1 do 2 sata.
  8. U veliki visoki lonac ulijte dosta ulja, oko četiri prsta visine. Zagrijte ga 175 do 180 stupnjeva i održavajte tu temperaturu.
  9. Pripremite tanjur na koji ćete vaditi uštipke i prekrijte ga papirnatim ručnicima.
  10. Lopaticom ubacujte uštipak po uštipak u ulje. Istovremeno pržite najviše po dva. Uštipke pržite 3 do 4 minute sa svake strane, dok ne dobiju lijepu boju. Kad su gotovi, vadite ih na tanjur obložen papirom.
  11. Dok su uštipci još vrući, posipajte ih šećerom, šećerom u prahu ili prelijte sirupom ili umakom od karamela.
  12. Poslužite ih još tople i uživajte.

Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Riskantan odabir: Jela koja kuhari nikada ne bi naručili iz dostave Gusta juha od sira i krumpira Roštilj/Ilustracija Zapečena tjestenina s mljevenim mesom, rajčicom i sirom +3 Lazanje