Tvrdo kuhana jaja, naknadno pržena ili ne i u raznim pikantnim začinima česta su kao street food na Dalekom Istoku, a ovaj recept koji je osvojio Tik-Tok njihova je amerikanizirana verzija. Zapravo, spaja ideju začinjenih tvrdo kuhanih jaja i također popularan recept za plodove mora u pikantnom umaku. Ovo je dakle "verzija za siromašne" u kojoj su plodovi mora zamijenjeni jajima.

Za pripremu tvrdo kuhanih jaja u pikantnom umaku trebaju vam jaja, maslac, mješavina suhih začina ili začini po izboru, češnjak i luk. Oduševit će vas okus ovih jaja, kao i to da za njihovu pripremu ne morate imati baš nikakvo predznanje u kuhinji. Ok, trebali biste znati skuhati jaja u tvrdo, ali – to je sve. A gotov obrok bit će spreman za manje od 30 minuta.

Preporuka je da ne prekuhate jaja pa ih kuhajte 8 minuta ako želite dobiti čvršće žumanjke, a 6 minuta ako više volite da oni ostanu mekši. Kuhana jaja potopite u hladnu vodu ili ih prije guljenja ohladite pod mlazom hladne vode. Tvrdo kuhana jaja u pikantnom umaku možete poslužiti kao toplo predjelo, a dodate li im krumpir, imat ćete i izdašno glavno jelo u kojemu mogu uživati i vegetarijanci.

Sastojci za tvrdo kuhana jaja u pikantnom umaku:

  • 6 tvrdo kuhanih jaja
  • 1 šalica neslanog maslaca
  • 1/2 glavice luka, nasjeckanog na sitno
  • 4 češnja češnjaka, nasjeckana na sitno
  • 1/2 limuna
  • 1 list lovora
  • 1 žlica mješavine suhih začina
  • 2 čajne žličice mljevene paprike
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 1 čajna žličica luka u prahu
  • 1 čajna žličica origana
  • 1/2 čajne žličice kajenskog papra
  • 1/2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žlica ljutog umaka po želji
  • 1 žličica ljute mljevene paprike, po želji
  • sol i papar, po ukusu

Priprema tvrdo kuhanih jaja u pikantnom umaku:

  1. Stavite maslac u veliku tavu i pustite da se potpuno otopi na srednje jakoj vatri.
  2. Umiješajte luk i dinstajte ga 3 do 4 minute. Dodajte češnjak i pržite ga dok ne počne zagarati, a onda dodajte i ostale sastojke osim jaja i kuhajte 2 do 3 minute uz često miješanje.
  3. Začinite solju i paprom, a zatim dodajte tvrdo kuhana jaja. Kuhajte još 1 minutu i uživajte!

Jeste li znali? Najčešća pogreška koju radimo dok razbijamo jaja Jaja, pečeni krumpir i špek Kajgana Jaja na benediktinski često su na jelovnicima za brunch +1 Punjena jaja s avokadom

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju