Imate li jaja u hladnjaku, od ukusnog doručka vas dijeli tek nekoliko minuta. Još ako imate pokoju ploškicu špeka ili šunke, koji će kajgani dati prefinu aromu, ili pak malo naribanog sira koji će se rastopiti na jajima… No za savršeno meku kajganu koja se topi u ustima, važno je i kako je pripremate. Neki kuhari preporučuju da jaja ulijete na hladnu tavu i zagrijavate ih na laganoj vatri uz dodatak maslinova ulja neprestano miješajući. A neki od trikova za slasniji uključuju i dodatke poput vode, vrhnja ili sojinog umaka.

Voda

Kada tučena jaja dodate malo vode, stvorit će se para tijekom pečenja zbog čega će jaja biti pahuljastija. Kuhari savjetuju žustro miješanje kako bi se ukomponiralo dovoljno zraka, kao i polako pečenje na niskoj temperaturi kako jaja ne bi bila suha ili gumasta.

Miš-maš (Ilustracija) Hrana i piće Recept za miš-maš: Kajgana s povrćem i sirom zbog koje Bugari ližu prste

Mlijeko

Dodate li pokoju žlicu punomasnog mlijeka u tučena jaja, kajgana će imati blaži okus po jajima nego ako dodate vode. Također, bit će kremastija i bogatija, a boja će joj biti bljeđa. Kako bi bila žuća, u smjesu s jajima dodajte kurkume. 

Vrhnje

Ako želite da vaša kajgana bude mekana, kremasta i bogata, poslužit će vam vrhnje. Chef Gordon Ramsay u posljednjoj minuti pečenja u kajganu umiješa žličicu crème fraîchea.

Argentinska kajgana Hrana i piće Kraljevski doručak: Recept za argentinsku kajganu s krumpirom, špekom i lukom

Maslac

Neki kuhari za bogati okus i mekoću preporučuju maslac. Narežite maslac na kockice pa ih umiješajte u smjesu za jaja. Pazite da ne pretjerate s miješanjem, maslac se ne treba rastopiti do kraja. Smjesu potom izlijte na namašćenu tavu i pecite na slaboj vatri bez miješanja u prvoj minuti. Kada se jaja malo učvrste, promiješajte ih kuhačom.

Limunov sok

Dodavanjem malo limunova soka ili koju kap octa jaja će biti pahuljasta, ali i intenzivnijeg, boljeg okusa – osobito ako ih pečete na maslaca jer će kiselina poslužiti kao savršena protuteža masnoći.

7 jela za svaki dan ovoga tjedna koja griju bolje od kuhanog vina Pita od jabuka sa snijegom od bjelanjaka Makaroni sa sirom Varivo od leće i kobasica +1 Teksaški čili s junetinom

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju