Specijalitet dana u restoranu se može činiti kao najbolji odabir za ručak ili večeru, ali chefovi upozoravaju da iza tog naziva ne stoji uvijek svježe ulovljena riba ili povrće koje je tog jutra stiglo u kuhinju – nego često naziv koji je osmišljen kako bi se prodala hrana koja je na izmaku roka trajanja.

Specijalitet dana 

"Nikad ne naručujem specijalitet dana“, kaže chef Alberto Morreale dodajući kako neki restorani sastavljaju svoje dnevne menije prema jelima ili namirnicama kojih se žele riješiti. Prije naručivanja specijaliteta dana, Morreale savjetuje da razgovor s konobarom o tome što je toga dana stiglo svježe ili pitamo za preporuku jela od lokalnih namirnica.

I chef Gordon Ramsay tvrdi da ne naručuje „juhu dana“ jer se često radi o „juhi mjeseca“.

"Pitajte za jučerašnju juhu dana prije nego što naručite današnju“, savjetuje slavni chef.

Grašak Hrana i piće Restoranski bonton: 7 pristojnih pravila za guštanje u "zeznutoj" hrani i piću

Školjke i riba 

Koplja se lome i oko naručivanja školjaka i ribe u restoranima. Neki chefovi savjetuju da ne jedemo morske plodove u neprovjerenim restoranima, onima sumnjive kvalitete – pogotovo kada se radi o kamenicama koje mogu izazvati opasno trovanje.

Desert

Chef Jacoby Ponder savjetuje da u restoranu preskočite – desert. Većinom nam ne ostane previše mjesta nakon obilnog obroka, ali ako vam se doista jede nešto slatko bolja je ideja skoknuti do slastičarnice ili mjesta koje se specijaliziralo za deserte. Naravno, ako se nalazite u restoranu koji je poznat po kreativnim „slatkišima“, ovo pravilo ne morate slijediti, ali velik broj restorana nema vrsne slastičare u kuhinji – a priprema slatkih i slanih jela traži drukčije vještine pripreme.

Kava Putovanja Kako naručiti kavu u Italiji? Pogreške u kafiću koje Talijani ne opraštaju

Hrana koju kuhamo kod kuće 

Izlazak u (bolje) restorane služi kao doživljaj ili novo iskustvo, a ne isključivo kao mjesto na kojem ćemo prestati biti gladni, smatraju mnogi chefovi. I zbog toga ne naručuju jela kakva mogu napraviti kod kuće. Takav način razmišljanja služi kao odmak iz zone komfora jer nije neobično da naručujemo jela za koje možemo pretpostaviti što ćemo dobiti na tanjuru. No odlazak u restoran može biti kao izlet u neke posve drugačije okuse i mirise od onih na koje smo naviknuli.

11 vrsta hrane koja se najviše krivotvori: Ono što kupujete u trgovinama vjerojatno je lažnjak Kava Wasabi pasta se dobiva od naribanog korijena istoimene biljke Nije svaki tvrdi sir parmezan +1 I med je često meta raznih prevaranata

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju