Kad padnu temperature, najbolje se zagrijati slasnim jelima iz pećnice ili na žlicu. Ovog tjedna na jelovniku imamo recepte za koje vam neće trebati puno truda u kuhinji, a vjerujemo i da ćete ih rado reprizirati.

Ponedjeljak, 25. 9. - Umak od piletine i gljiva

Špinat, piletina i gljive provjereno su dobra kombinacija namirnica koju možete iskoristiti za pripremu fantastičnog umaka. Poslužiti ga možete uz tjesteninu, rižu ili pire od krumpira i omiljenu salatu. A da biste skuhali savršeno kremasti umak, slobodno preskočite vrhnje za kuhanje. Em ćete izbjeći aditive, em će jelo biti ukusnije. Tajna slasti je u mesnim sokovima, vinu koje pruža svježinu i temeljcu što produbljuje okus, a maslac će se pobrinuti za kremoznost. Ovdje potražite recept.

Pirjane mahune sa špekom i lukom sjajan su prilog uz ručak ili večeru Pirjane mahune sa špekom i lukom sjajan su prilog uz ručak ili večeru (Foto: Shutterstock)

Utorak, 26. 9. - Apšmalcane mahune

Apšmalcane mahune pravi su zagrebački specijalitet, Riječ je o zelenim širokim mahunama koje se prvotno skuhaju u vodi, a potom preprže na nekoj vrsti masnoće s krušnim mrvicama.. Krušne mrvice se mogu prepržiti na masti, ulju ili maslacu – na vama je izbor, dok će im dodatnu dozu okusa dati komadići nasjeckanog špeka i češnjaka. Ako želite ovo jelo pretvoriti u konkretniji obrok, s mahunama skuhajte i nešto krumpira i sve zajedno pomiješajte. Recept potražite ovdje.

Srijeda, 27. 9. - Pohane rolice od kruha

Hrskave izvana, a iznutra sočne – pohane rolice od kruha idealan su doručak ili večera, a napuniti ih možete čime poželite. Kombinacije sastojaka idu mnogo dalje od klasika s pekmezom ili čokoladom, pa se možete odlučiti i za ploške banana s namazom od čokolade i lješnjaka, kao i svježi sir s pekmezom. Lažne palačinke spas su za višak kruha, a onaj koji je star barem jedan dan idealan je za pohanje jer bolje upija smjesu. Ovdje provjerite kako ih pripremiti.
 

Četvrtak, 28. 9. – Francuski krumpir

Nitko ne zna zašto se složenac od ploški krumpira, kuhanih jaja i kobasica zapečenih u pećnici naziva francuski krumpir. Takvo jelo ne postoji u francuskoj gastronomiji, no unatoč tome pod tim se imenom u kontinentalnom dijelu Hrvatske često kuhalo u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Obožavamo ga i danas, a ovdje je recept.
 

Petak, 29. 9. – Pohani oslić na meksički način

Ako vam je dosadio klasičan način pripreme ribe, inspirirajte se meksičkom kuhinjom i poslužite pohane osliće u tortiljama s kriškama avokada i zelenom salatom. Imate li više vremena, avokado zgnječite i pomiješajte sa sokom limuna, sjeckanim ljutim papričicama, listićima korijandra i sitno sjeckanim rajčicama pa poslužite u tortiljama s ribom. Ovdje je i recept.
 

Subota, 30. 9. - Pohana pileća prsa bez jaja i brašna

Pohana piletina omiljeno je jelo u brojnim hrvatskim domaćinstvima koja se obično priprema uz dodatak jaja, brašna i krušnih mrvica. Piletinu možete panirati i bez jaja i brašna – premažite je senfom, a potom obložite krušnim mrvicama u koje ste dodali naribani sir i nešto začina. Ovako pripremljenu piletinu ispecite na nešto ulja u zagrijanoj tavi. Po želji meso možete termički obraditi i u fritezi na vrući zrak ili u pećnici. Za recept kliknite ovdje.

Tompouce Tompouce (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 1. 10. – Kraljevski kolač

Kolač od fine kreme i lisnatog tijesta Nizozemci obožavaju. Tompouce se jede u slastičarnicama i kafićima, a može se kupiti i u trgovinama. Varijacija je na temu mille-feuillea ili Napoleona, a tipičnoj kremi od vanilije nerijetko se dodaje i naranča. Nizozemci se šale na račun kolača kako ga je gotovo nemoguće pojesti a da se ne zaprljate, a je li to istina, najbolje je da provjerite sami.

Ako vam treba još inspiracije za cijeli tjedan kliknite ovdje.

Hit u Austriji: Rasprodani jestivi proizvod koji izgleda poput lososa, ali nema nikakve veze s ribom 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 3 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 2 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 4 +0 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 1
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju