Ovaj tjedan kuhamo jela nadahnuta talijanskom kuhinjom. Na jelovniku će se naći tradicionalna jela naših susjeda, poput ukusnih tjestenina i pizze, ali i neki manje poznati specijaliteti poput piletine na toskanski ili pak tripice alla romana.

#MeatlessMonday započinjemo parmigianom, odnosno ukusnim jelom sastavljenim od patlidžana, sira i rajčice, dok vam za petak predlažemo finu tjesteninu s lignjama.

Ljubitelji slatkog moraju isprobati čokoladnu salamu koja se ne mora termički obrađivati, a kojoj talijanski štih daje gorkasti liker od badema po imenu amaretto.

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata za svaki dan ovoga tjedna u kojim će posebno uživati ljubitelji talijanske kuhinje.

Patlidžani alla parmigiana Patlidžani alla parmigiana (Foto: Shutterstock)

Ponedjeljak, 2. 10. – Patlidžani alla parmigiana

Parmigiana je zapečeno talijansko jelo od patlidžana, sira i rajčice. Svojataju je sve regije talijanskog juga od Kalabrija do Sicilije, ali i Emilia-Romagna. Evo kako se radi. 

Utorak, 3. 10. – Pasta alla carbonara

Da biste napravili pravu pastu alla carbonara ne treba vam vrhnje, niti ulje. Kremasta tekstura dobiva se upotrebnom domaćih jaja, a bogatstvo okusa daje mu slanina od sušenih svinjskih obraza i tvrdi sir Pecorino. Imamo recept!

Srijeda, 4. 10. – Tripice alla romana

Svinjeći, teleći, juneći ili janjeći želuci u kompletu s crijevima poznati kao tripice ili fileki jedu se diljem Mediterana, a u Italiji (baš kao i kod nas) svaka kuća ljubitelja tih iznutrica ima svoj recept. Mi vam dajemo recept za tripice alla romana koje su nekoć bile jelo siromaha u Rimu, a tradicionalno su se jele baš srijedom.

Pizza napoletana Pizza napoletana (Foto: Shutterstock)

Četvrtak, 5. 10. – Pizza

Pizza napoletana smatra se jednom od najboljih pizza na svijetu. Ima laganu i tanku koricu, a tijesto se radi od posebnog brašna koja napuljskoj pizzi daje jedinstven okus. Iako je za izradu ove pizze potrebno malo više vremena, isplati se uložiti ga.

Za pripremu ovog recepta koristi se brašno za pizzu tipa 00 koje vam omogućuje da tanko razvučete tijesto bez kidanja. Evo što morate napraviti.

Petak, 6. 10. – Tjestenina s lignjama

Danas isprobajte recept za tjesteninu s finim umakom na bazi lignja koji će biti gotov u manje od pola sata. Očišćene lignje narežite na manje komade, pa prepržite zajedno s češnjakom i papričicama, podlijte s bijelim vinom i sljubite s cherry rajčicama. Imamo recept.

Subota, 7. 10. – Čokoladna salama

Čokoladna salama jednostavan je kolač za koji ne trebate paliti pećnicu, a ne treba vam niti previše sastojaka za pripremu. Baš kao i mi, i Talijani također obožavaju taj kolač, a jedan od sastojaka koji im daje talijanski štih je amaretto, gorkasti liker specifične arome u kojoj se ističe badem. Evo kako se radi.

Čokoladna salama Čokoladna salama (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 8. 10. – Toskanska piletina

Toskanska piletina fino je jelo iz talijanske regije Toskane. Ono obuhvaća dobro začinjena pečena pileća prsa u kremastom umaku na bazi vrhnja, parmezana, špinata i sušenih rajčica.

Kremasta toskanska piletina savršen je dodatak uz kuhanu tjesteninu te odličan izbor za ručak ili večeru. Imamo recept.

Za ljubitelje mesa i sira: 7 opasno dobrih recepata za svaki dan ovoga tjedna Quesadilla je popularno meksičko jelo Tacos Al Pastor Pileće varivo s hrskavim tortiljama +0 Enchilade punjene mljevenim mesom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju