Svinjski file je poput pilećih prsa – riječ je o mekanom i nemasnom komadu mesa koji je ukusan i sočan kada se savršeno termički obradi. Istovremeno, vrlo se lako može presušiti i postati neukusan ako se na njega ne pripazi.
Gastronomski stručnjaci slažu se da ćete najbolje rezultate dobiti ako svinjski file prvo zapečete na tavi, a potom dovršite u pećnici.
Dodatnu slast mesu dat će ukusan umak. Mi vam predlažemo umak od tek tri sastojka – meda, jabučnog octa i umaka od soje.
Sastojci:
- 500 g svinjskog filea
- 125 ml meda
- 3 žlice jabučnog octa
- 2 žlice umaka od soje
- ½ čajna žličica češnjaka u prahu
- ½ čajne žličica dimljene paprike u prahu
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- File natrljajte češnjakom u prahu, dimljenom paprikom u prahu, solju i paprom.
- Zagrijte nešto ulja u tavi pa zapecite file sa svih strana da dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
- Preko mesa prelijte umak koji ste napravili od meda, umaka od soje i jabučnog octa.
- Prebacite file u zagrijanu pećnicu s umakom i pecite oko 15 minuta, odnosno dok meso ne bude termički obrađeno do kraja. Provjerite kuhinjskim termometrom – meso je pečeno kad unutrašnjost mesa dosegne temperaturu od 68 Celzijevih stupnjeva.
- Pustite da meso odmori pet minuta, a potom ga narežite i poslužite s umakom. Dobar tek!
5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine +0