Svinjski file je poput pilećih prsa – riječ je o mekanom i nemasnom komadu mesa koji je ukusan i sočan kada se savršeno termički obradi. Istovremeno, vrlo se lako može presušiti i postati neukusan ako se na njega ne pripazi.

Gastronomski stručnjaci slažu se da ćete najbolje rezultate dobiti ako svinjski file prvo zapečete na tavi, a potom dovršite u pećnici.

Dodatnu slast mesu dat će ukusan umak. Mi vam predlažemo umak od tek tri sastojka – meda, jabučnog octa i umaka od soje.

Sastojci:

  • 500 g svinjskog filea
  • 125 ml meda
  • 3 žlice jabučnog octa
  • 2 žlice umaka od soje
  • ½ čajna žličica češnjaka u prahu
  • ½ čajne žličica dimljene paprike u prahu
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. File natrljajte češnjakom u prahu, dimljenom paprikom u prahu, solju i paprom.
  3. Zagrijte nešto ulja u tavi pa zapecite file sa svih strana da dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
  4. Preko mesa prelijte umak koji ste napravili od meda, umaka od soje i jabučnog octa.
  5. Prebacite file u zagrijanu pećnicu s umakom i pecite oko 15 minuta, odnosno dok meso ne bude termički obrađeno do kraja. Provjerite kuhinjskim termometrom – meso je pečeno kad unutrašnjost mesa dosegne temperaturu od 68 Celzijevih stupnjeva.
  6. Pustite da meso odmori pet minuta, a potom ga narežite i poslužite s umakom. Dobar tek!

5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine Sporo pečena svinjetina Svinjski obrazi/Ilustracija Tangsuyuk hrskava korejska svinjetina +0 Svinjetina se može pripremiti na razne načine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju