Svinjska lopatica ili plećka jedan je od onih rezova mesa koji uživaju u sporom pečenju, kada polako ispuštaju sokove i postaju toliko mekani da se raspadaju na pogled. Za vrhunsko svinjsko pečenje morate se tek minimalno potruditi, pa vam za pripremu neće trebati više od deset minuta.

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije

Ako narežete plećku po širini na dva prsta široka "rebra", ona će biti pečena već za dva sata, a začini će odreske aromatizirati više nego veliki komad mesa.

Za svinjsku lopaticu pečenu u pećnici treba vam samo nekoliko sastojaka. Odvažite se i improvizirajte, dobro će se slagati sa svime dimljenim, ljutim, kao i s lukom. Pečenje poslužite s pečenim ili povrćem na pari, BBQ umakom ili drugim umakom po želji.

 

Samo 10 minuta posla za savršeno pečenje - sastojci:

  • 1 svinjska lopatica (1,3-1,5 kg), narezana
  • 2 čajne žličice soli
  • ½ čajne žličice crnog papra
  • 2 čajne žličice dimljene paprike
  • 1 čajna žličica sušene majčine dušice
  • ½ čajne žličice kajenskog papra

Samo 10 minuta posla za savršeno pečenje - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
  2. Rasporedite komade mesa u nenamašćeni lim za pečenje u jednom sloju.
  3. Pomiješajte začine i pospite ih po mesu.
  4. Prekrijte lim za pečenje s dva sloja aluminijske folije i pecite 2 sata.
  5. Skinite foliju, okrenite odreske na bok i pojačajte temperaturu na maksimum.
  6. Podlijte mesom sokovima koje je pustilo i pecite još 3-4 minute.
  7. Meso još jednom podlijte sokovima od pečenja i poslužite.

Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Neokrunjeni kralj ražnjića i lungića: Mjesto starog štiha koje Zagrepčani hvale na sva usta K Vilimu - 2 K Vilimu - 5 K Vilimu - 1 +2 K Vilimu - 4