Neki vole ljuto – a neki još ljuće.

Kada je riječ o najboljim začinjenim jelima na svijetu, možemo zahvaliti nekim od najljućih papričica na svijetu, zajedno s nevjerojatnim slojevima okusa i dugom ljudskom poviješću koja voli začine.

Grupe lovaca i sakupljača kroz povijest su koristile razne divlje sastojke za aromatiziranje svoje hrane, a diljem svijeta postoji mnogo sastojaka koji jelu mogu dati pikantan okus.

Papričice, koje se smatraju glavnim začinom kad treba dodati ljutinu – ocjenjuju se na Scovilleovoj ljestvici, koja mjeri kapsaicin i druge aktivne komponente čili papričica. Po tom mjerilu, „zloglasna“ Carolina Reaper je među najgorima na svijetu, te će u njoj uživati samo zakleti prijatelji ljutog.

No, koja su jela iznimno ljuta, bez obzira na kuhinju iz koje dolaze? Odgovor znaju na CNN portalu, a ovo su samo neka od najljućih jela planete.

Som tam (Tajland)

Iz sjeveroistočne tajlandske pokrajine Isaan koja voli začine, ova svježa i začinjena salata jedno je od glavnih jela u tajlandskim restoranima diljem svijeta, a popularna je i u susjednom Laosu.

Som tam se bazira na zelenoj (nezreloj) papaji kao svom glavnom sastojku, koji se obično nasjecka za salatu. Papaja se zatim pomiješa s dugim grahom ili zelenim grahom i mješavinom aromatičnih azijskih jela koja između ostalih sastojaka uključuju sok od tamarinde, sušene škampe, riblji umak i pastu od šećerne trske. Tajlandski čili daje salati potreban štih ljutog.

Ayam Betutu Ayam Betutu (Foto: Getty Images)

Ayam Betutu (Indonezija)

Popularno na indonezijskim otocima Baliju i Lomboku, ovo jelo od piletine punjeno je intenzivno aromatičnom začinskom pastom (betutu) koja obično uključuje mješavinu svježe ljute čili papričice, galangala (korijen sličan đumbiru), ljutike, češnjaka i kurkume.

Piletina se zatim umota u listove banane i kuha na pari, čime se još više ističu arome i daje maksimum okusa piletini. Često se poslužuje na vjerskim ceremonijama na Baliju, ali pronaći ćete ga i u restoranima diljem otoka.

Buffalo pileća krila (SAD)

Buffalo krilca, za koja se kaže da su izumljena u baru u Buffalu 1964. godine, među najzačinjenijim su pripravcima sjevernoameričke kuhinje (ostale popularne varijante uključuju teriyaki krilca i krilca od meda i češnjaka). Učinite ih "vatrenim" koliko želite koristeći umak koji uključuje kajenski papar, maslac, ocat, češnjak u prahu i Worcestershire umak.

Baš kao i hamburger te hot dog, i ova krilca zaslužuju biti prepoznata kao jedna od najpoznatijih jela Amerike, a tradicionalno se serviraju uz narezani celer i umak od plavog sira.

Penne all'arrabbiata Penne all'arrabbiata (Foto: Getty Images)

Penne all'arrabbiata (Italija)

Naziv ovog klasičnog rimskog jela od tjestenine daje vam ideju što možete očekivati. “Arrabbiata” na talijanskom znači “ljuta”. A penne all’arrabbiata spajaju penne tjesteninu sa snažnim okusima iz umaka (sugo all’arrabbiata) u koji je tjestenina „umočena“.

Peperoncino (crvena čili paprika) je ono što ovaj umak čini ljutim, tako da ljutina umaka direktno ovisi o broju papričica koje stavite u umak.

Piletina Chettinad (Indija)

U južnoj Indiji postoji izreka da ste sretni što „jedete kao Chettiar". Pritom se misli na tamilsku zajednicu u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu koja je zaslužna za stvaranje ovog ljutog jela.

Kao i ovo jelo od piletine, tradicionalna Chettinad jela uglavnom su koristila lokalne začine kao što su zvjezdasti anis, papar, kalpasi (kameni cvijet) i marati mokku (osušene mahune cvijeća). Komadići piletine pirjaju se u mješavini prženih začina i kokosa, a tradicionalno se poslužuju uz rižu kuhanu na pari ili tanke južnoindijske palačinke zvane dosa ili naan.

Najbolja hrana za mamurluk: Kako ga ukusno "liječe" diljem planeta Mamurluk - 1 +0 Mamurluk - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju