Umak buffalo je opojna kombinacija umaka od ljutih papričica koje se miješa s nekom vrstom masnoće – najčešće maslacem. Maslac uravnotežuje količinu ljutine u umaku, a okuse zaokružuje dodatak octa i umaka Worcestershire.

Umak buffalo se tradicionalno premazuje preko pilećih krilca i termički obrađuje s njima u Sjedinjenim Američkim Državama još od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Recept je navodno rođen u Anchor Baru u američkom gradu Buffalu iz čiste slučajnosti. Suvlasnica bara je ostatke pilećih krilaca jedne kasne noći 1964. godine pomiješala s ljutim umakom i servirala svojem sinu i njegovim prijateljima. Kombinacija okusa im se toliko svidjela, da je jelo stavljeno na meni već sljedećeg dana.

Ostalo je, kažu, povijest.

Kad su poznati američki lanci brze hrane devedesetih godina prošlog stoljeća prigrlili ovaj umak i način pripreme pilećih krilaca, popularnost umaka buffalo počela se širiti svijetom.


Na američkom tržištu postoje brojne verzije umaka buffalo koji se već gotovi mogu kupiti u bočicama, no svoju varijantu moguće je napraviti vrlo jednostavno od samo četiri sastojka. Za ovaj recept birajte blage do umjereno ljute umake.

Sastojci za umak buffalo:

  • 240 g ljutog umaka
  • 60 g maslaca
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 čajna žličica Worstershire umaka

Priprema umaka buffalo:

  1. U loncu rastopite maslac na srednjoj temperaturi.
  2. Kada je maslac rastopljen dodajte jabučni ocat i umak Worstershire. Promiješajte.
  3. Dodajte ljuti umak i kuhajte sve zajedno oko dvije do tri minute. Nemojte ga predugo kuhati jer bi maslac mogao izgorjeti i pokvariti okus cijelog umaka.
  4. Umak premažite preko pilećih krilaca, a meso ispecite u fritezi ili na roštilju. Dobar tek!

3 greške koje trebamo izbjegavati kada pečemo piletinu na roštilju Piletina s roštilja Piletina s roštilja - 4 Piletina s roštilja - 5 +4 Piletina s roštilja - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju