Parmezan ili talijanski Parmigiano Reggiano je tvrdi polumasni sir od neobranog kravljeg mlijeka koje karakterizira pikantan okus i miris. Bez njega je nemoguće zamisliti brojne specijalitete talijanske kuhinje.
No jeste li znali da možete koristiti i njegovu koru?
Kora od parmezana je zaštitni sloj sira koji nastaje tijekom zrenja. Obično je vrlo tvrda i neugodna za grickanje – ali je jestiva. Neki je bacaju u smeće, što je prava šteta. Drugi iskoriste njezinu aromatičnost za produbljivanje okusa domaćih temeljaca, juha, variva i gulaša.
Kore od parmazana možete ispeći na roštilju ili gril tavi. Na taj način djelomično ćete omekšati ostatke parmezana i transformirati ih u prefin zalogajčić.
Što trebate napraviti?
Kada vam od trokuta parmezana ostane samo kora, pažljivo je prebrišite s malo bijelog octa. Pustite da se kora osuši do kraja, pa je stavite u vrećicu sa zatvaračem i pohranite u zamrzivaču.
Kad prikupite dovoljno kora od parmezana za roštiljanje izvadite ih zamrzivača i ostavite u hladnjaku preko noći da se odlede do kraja.
Uklonite papirnatim ručnikom višak vode s površine kore, pa je lagano pošpricajte uljem s obje strane. Iskoristite vrstu ulja koja podnosi zagrijavanje na visokim temperaturama.
Stavite kore od parmezana na zagrijani roštilj ili gril-tavu te pecite par minuta sa svake strane dok lagano ne omekšaju i ne potamne na rubovima.
Narežite kore na manje komade i poslužite samostalno ili kao dodatak uz kruh, salatu i salsu. Dobar tek!