Imate li kod kuće limun, tek vas nekoliko sastojaka dijeli od jednostavnog, a finog deserta koji vuče korijene još iz 14. stoljeća. U to vrijeme Britanci su ga obožavali, a u originalu se radilo o piću od mlijeka i alkoholnog pića poput vina te začina koje se pijuckalo toplo, bilo kao lijek protiv prehlade i nesanice ili poslastica. Koje stoljeće kasnije posset je postao hladni desert, a alkohol je zamijenio sok citrusa.
Osim toga, u osnovni recept uvuklo se i vrhnje kako bi bio kremastiji. Posljednjih godina posset postao je popularan u britanskim bistroima i pubovima, najčešće poslužen uz biskvit ili jednostavne kekse. Za posset od limuna trebat će vam još vrhnje i šećer, a ako poželite, možete ga obogatiti i drugim namirnicama, poput naribane bijele čokolade, preljeva od karamele, sjeckanih orašastih plodova (poput pistacija) ili piškotama.
Sastojci za posset:
- 450 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
- 150 g šećera
- 5 žlica cijeđenog soka od limuna (otprilike 1 srednji limun)
- 2 žlice naribane limunove korice
Priprema posseta:
- Vrhnje i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri, miješajući dok se šećer ne otopi. Smanjite vatru na srednju i kuhajte tri minute, neprestano miješajući, prilagođavajući vatru po potrebi da smjesa ne zakipi. Maknite s vatre.
- Umiješajte limunov sok i koricu. Ostavite da se ohladi 10 minuta.
- Ponovno promiješajte smjesu i podijelite u šest posudica.
- Pokrijte svaku posudicu plastičnom folijom i ohladite dok se ne stegne, jedan sat ili preko noći.
- Pustite da se potpuno stegne prije ukrašavanja. Ukrasite koricom limuna, bobičastim voćem ili mentom.
5 prefinih jela koja moraju probati svi ljubitelji svježih krastavaca +1