Imate li kod kuće limun, tek vas nekoliko sastojaka dijeli od jednostavnog, a finog deserta koji vuče korijene još iz 14. stoljeća. U to vrijeme Britanci su ga obožavali, a u originalu se radilo o piću od mlijeka i alkoholnog pića poput vina te začina koje se pijuckalo toplo, bilo kao lijek protiv prehlade i nesanice ili poslastica. Koje stoljeće kasnije posset je postao hladni desert, a alkohol je zamijenio sok citrusa.

Osim toga, u osnovni recept uvuklo se i vrhnje kako bi bio kremastiji. Posljednjih godina posset postao je popularan u britanskim bistroima i pubovima, najčešće poslužen uz biskvit ili jednostavne kekse. Za posset od limuna trebat će vam još vrhnje i šećer, a ako poželite, možete ga obogatiti i drugim namirnicama, poput naribane bijele čokolade, preljeva od karamele, sjeckanih orašastih plodova (poput pistacija) ili piškotama.

Sastojci za posset:

  • 450 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
  • 150 g šećera
  • 5 žlica cijeđenog soka od limuna (otprilike 1 srednji limun)
  • 2 žlice naribane limunove korice

Priprema posseta:

  1. Vrhnje i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri, miješajući dok se šećer ne otopi. Smanjite vatru na srednju i kuhajte tri minute, neprestano miješajući, prilagođavajući vatru po potrebi da smjesa ne zakipi. Maknite s vatre.
  2. Umiješajte limunov sok i koricu. Ostavite da se ohladi 10 minuta.
  3. Ponovno promiješajte smjesu i podijelite u šest posudica.
  4. Pokrijte svaku posudicu plastičnom folijom i ohladite dok se ne stegne, jedan sat ili preko noći.
  5. Pustite da se potpuno stegne prije ukrašavanja. Ukrasite koricom limuna, bobičastim voćem ili mentom.

5 prefinih jela koja moraju probati svi ljubitelji svježih krastavaca Krastavac Svježi krastavac je hit svakog ljeta Rolice s krastavcima +2 Ilustracija zelenog smoothieja s krastavcem i jabukom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju