Kako biste napravili nevjerojatnu svilenkastu čokoladnu kremu koja se topi u ustima, možete se poslužiti trikom chefova i pripremiti namelaku – koja u prijevodu s japanskog znači „ultra kremasta" Slična ganacheu, ali i mousseu, za ovu kremu neće vam trebati niti jaja, a niti brašno.

Koristiti je možete za punjenje slatkih tartova, peciva te nadijevanje biskvita, kao i ukrašavanje slastica. Također, uz voće i tučeno vrhnje ili dodatke poput puslica ili keksa, namelaka se lako pretvara u samostalni desert.

Sastojci za namelaku:

  • 200 g kvalitetne tamne čokolade (70 posto kakaa)
  • 180 ml punomasnog mlijeka
  • 30 g glukoznog sirupa ili meda
  • 4 g želatine u prahu
  • 360 ml vrhnja s najmanje 30 posto masti (vrhnje za šlag)

Priprema namelake:

  1. Stavite čokoladu u zdjelu srednje veličine otpornu na toplinu. Čokoladu sitno nasjeckajte.
  2. Ulijte mlijeko i glukozni sirup ili med u malu posudu za kuhanje na laganoj vatri pa pustite da zavrije.
  3. Dok se mlijeko zagrijava, stavite želatinu u prahu u šalicu. Dodajte jednu žlicu vrlo hladne vode i dobro promiješajte. Ostavite nekoliko minuta ili dok se ne stvrdne u gustu smjesu.
  4. Kad mlijeko počne kuhati, maknite ga s vatre i umiješajte želatinu, miješajući dok se potpuno ne otopi.
  5. Vruću mliječnu smjesu prelijte preko čokolade i ostavite par minuta da se čokolada otopi. Lopaticom otpornom na toplinu nježno miješajte smjesu kružnim pokretima kako biste pomiješali mlijeko i čokoladu dok ne postane glatko i sjajno. Ako mlijeko nije dovoljno vruće, neki komadići čokolade se možda neće otopiti. U tom slučaju ih možete otopiti na pari, ili nekoliko sekundi u mikrovalnoj pećnici, ali pazite da čokolada ne zagori.
  6. Ulijte vrhnje i miješajte lopaticom malim kružnim pokretima dok se potpuno ne sjedini. Izlijte kremu u manju posudu i prekrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu. Ostavite u hladnjaku najmanje 8 do 10 sati (najbolje preko noći) prije upotrebe. Nakon što se stegne, premjestite namelaku u vrećicu ili upotrijebite direktno po želji.

5 prefinih jela koja moraju probati svi ljubitelji svježih krastavaca Krastavac Svježi krastavac je hit svakog ljeta Rolice s krastavcima +1 Ilustracija zelenog smoothieja s krastavcem i jabukom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju