Ako vam je jedna od želja otputovati u Barcelonu kako biste mogli uživati u paelli, niste jedini. Tava puna fine riže koja miriše na šafran i morske plodove jedan je od omiljenih Španjolskih specijaliteta. Odmaknete li se od turističkih puteva i pronađete mjesta na kojima se priprema po tradicionalnoj recepturi, sa svježim sastojcima, sve će vam biti jasno. Osim slavne paelle postoji još jedno, mrvicu manje razvikano jelo koje s njom dijeli poneku sličnost. Fideuà, slučajni nasljednik paelle umjesto riže koristi tanku tjesteninu, sličnu špagetima, koja se nazova fideus.

Dok se kuha sa plodovima mora, tjestenina pohlepno upija arome i slasti umaka, da bi za koji trenutak kasnije stigla na stol i opojnim mirisom potaknula glad. I dok se paella može pronaći posvuda po Španjolskoj, za fideuau potrebno je zadržati se na istočnoj obali. Ključ tog jela je u dobrom ribljem temeljcu i svježim plodovima mora, često škampima i sipom. Na obali oko Barcelone i Valencije možete jede se i fideuà negra koja tamnu boju duguje crnilu sipe. Slatku notu balansira emulzija češnjaka i maslinova ulja koja se dodaje pri kraju pripreme.

Fideuà potječe iz Gandije, grada na obali Sredozemnog mora južno od Valencije. Prema legendi, nastala je početkom 20. stoljeća, kada je kuhar na ribarskom brodu pripremao je paellu. U zadnji čas je shvatio da nema rižu pa je u jelo ubacio rezance za juhu. Posada se oduševila, a recept se brzo proširio obalom.

U Kataloniji je objeručke prihvaćena, između ostalog, zato što je ondje priprema jela s rezancima duboko ukorijenjena u tradiciji, još od srednjeg vijeka kada su je na Pirinejski poluotok donijeli Arapi. Riječ za karakterističnu tjesteninu dolazi od arapske riječi fidawsh, a najraniji katalonski recept za kuhanje tankih rezanaca u tekućini datira iz 1324. godine.

Fideuàu možete potražiti u Barceloni, najbolje u restoranima koji su se specijalizirali za paellu. Imajte na umu da se fideuà, kao i paella, nikada ne priprema samo za jednu osobu. No čak i ako putujete sami, nemojte je preskočiti. Preskočite predjela i zaronite u divotu od tjestenine i morskih plodova. Nemate li strpljenja pričekati putovanje u Barcelonu, možete je i napraviti sami.

Sastojci za fineuau: 

150 g lignji
300 g grdobine
15 škampa
1/2 malog luka
3 češnja češnjaka
2 dl djevičanskog maslinovog ulja
1/2 žličice slatke dimljene paprike
1/2 šalice umaka od rajčice
4 g crnila sipe
1/2 žličice niti šafrana
2 i 1/2 šalice riblje juhe
1 limun
2 šalice tankih špageta ili rezanaca
sol, papar

Priprema:

1. Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Lignje narežite na kolutiće. Grdobinu očistite od kostiju i kože.

2. Zagrijte široku tavu debelog dna i ulijte 1/4 šalice maslinovog ulja pa kad se ugrije dodajte lignje. Pržite ih minutu pa izvadite iz tave i prebacite u zdjelu

3. Na istoj tavi pržite grdobinu tri minute. Razmaknite je pa u sredinu stavite ulja i luk. Nakon minute dodajte i češnjak. Nakon 30 sekundi dodajte 1/2 žličice slatke dimljene paprike i sve promiješajte, zatim dodajte 1/2 šalice umaka od rajčice i začinite soli i paprom. Sve zajedno pomiješajte i kuhajte 2 minute

4. Zatim dodajte crnilo sipe, vratite lignje natrag u tavu i dodajte 1/2 žličice niti šafrana. Miješajte dok se dobro ne sjedini, a zatim dodajte 2 šalice tankih rezanaca i promiješajte.

5. Nakon dvije minute dodajte 2 i 1/2 šalice riblje juhe, i lagano promiješajte. Pet minuta nakon dodavanja juhe dodajte škampe u tavu, tri minute kasnije smanjite vatru na laganu-srednju vatru i kuhajte 4 do 5 minuta. Maknite tavu s vatre i pokrijte krpom za suđe, 5 minuta kasnije otklopite tavu, ukrasite kriškama limuna i poslužite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju