Sol je na mnogo načina oblikovala povijest. Utjecala je na trgovinu, kulturu i geopolitiku, a zato što je bila toliko važna, utjecala je i na razvoj civilizacija, a njezina – danas najčešća – nezamjenjiva uloga u kulinarstvu samo je jedna od mnogih.
Ljudi sol koriste tisućama godina. U davna vremena njezina je golema važnost bila i u tome što nije služila samo kao začin već i kao konzervans, što je čitavu povijest prije izuma hladnjaka othranilo brojne narode i čitave kulture. Tijekom povijesti postojali su brojni trgovački "putovi soli" na kojima se odvijala i kulturna razmjena i odakle je počinjao gospodarski razvoj.
Sol ili natrijev klorid i danas ima veliku primjenu u svakodnevnom životu, ali i industriji. U kulinarstvu sol je osnovni začin i sumnjamo da bi bilo gurmana da nije soli. Sol se, kao što smo spomenuli, koristila kao konzervans za hranu zahvaljujući tome što ima inhibira kvarenje i rast bakterija.
Izvan kuhinje sol ćemo najčešće vidjeti zimi na cestama, ali može nam olakšati svakodnevni život na još mnogo načina – od čišćenja mrlja i stakala do uklanjanja neugodnih mirisa iz cipela. No vratimo se mi u kuhinju – i ovdje sol ima još mnogih primjena… svidjet će vam se.
Produljuje rok trajanja mlijeku
Dodajte prstohvat soli u bocu ili tetrapak s mlijekom i protresite.
Smanjuje gorčinu kave
Ako ste kupili kavu koja vam je pregorka, dodajte prstohvat soli u mljevenu kavu prije kuhanja i stvar će biti riješena.
Jaja se lakše gule
Tvrdo kuhana jaja lakše ćete oguliti ako u vodu u kojoj se kuhaju dodate žličicu soli.
Otkriva pokvareno jaje
Stavite jaje u šalicu vode s dvije žličice soli. Dobro će jaje potonuti, a pokvareno plutati.
Čuva povrće i voće od oksidacije
Narezano voće i povrće, na primjer jabuke, kruške i krumpir, stavite u hladnu blago posoljenu vodu i ono neće dobiti ružne smeđe fleke.
Brani sir od plijesni
Sol upija tekućinu, pa će zbog toga odložiti nastajanje plijesni na situ. Namočite papirnati ručnik u mješavinu 2 žlice soli i 3 šalice vode i labavo ga omotajte oko sira.
Radi čuda pri hlađenju napitaka
Ako hladite pića u kanti vode s ledom – dodajte šaku soli i ubrzat ćete proces. I spasiti ljetnu zabavu.
Spašava bljutavi kuhani krumpir
I ne samo da mu daje okus. Nakon kuhanja ocijedite krumpir, posolite i snažno protresite lonac. Sol će upiti dio vlage i krumpir će imati puno bolju teksturu.
Pomaže umutiti bjelanjke u snijeg
Mali prstohvat soli napravit će veliku razliku i bjelanjci će se puno prije stisnuti u snijeg.
Stvara od vas profića u kuhanju poširanih jaja
Poširana jaja su zahtjevna, ali uz ovaj trik bjelanjak će vam se uvijek savršeno stvrdnuti: samo dodajte pola žličice soli u vodu malo prije nego što dodate jaja.
Dezinficira dasku za rezanje
I plastičnu i drvenu. Izribajte daske solju kada ih perete i budite sigurni da se na njima ne razvija život. Ovaj će vam trik dobro dići na kampiranju ili roštilju, a ako stavite i malo limuna, možete zauvijek zaboraviti kemijska sredstava za pranje.
Trik je u vodi: Kako skuhati savršenu rižu baš svaki put? +3