Sol je na mnogo načina oblikovala povijest. Utjecala je na trgovinu, kulturu i geopolitiku, a zato što je bila toliko važna, utjecala je i na razvoj civilizacija, a njezina – danas najčešća – nezamjenjiva uloga u kulinarstvu samo je jedna od mnogih.

Ljudi sol koriste tisućama godina. U davna vremena njezina je golema važnost bila i u tome što nije služila samo kao začin već i kao konzervans, što je čitavu povijest prije izuma hladnjaka othranilo brojne narode i čitave kulture. Tijekom povijesti postojali su brojni trgovački "putovi soli" na kojima se odvijala i kulturna razmjena i odakle je počinjao gospodarski razvoj.

Sol ili natrijev klorid i danas ima veliku primjenu u svakodnevnom životu, ali i industriji. U kulinarstvu sol je osnovni začin i sumnjamo da bi bilo gurmana da nije soli. Sol se, kao što smo spomenuli, koristila kao konzervans za hranu zahvaljujući tome što ima inhibira kvarenje i rast bakterija.

Izvan kuhinje sol ćemo najčešće vidjeti zimi na cestama, ali može nam olakšati svakodnevni život na još mnogo načina – od čišćenja mrlja i stakala do uklanjanja neugodnih mirisa iz cipela. No vratimo se mi u kuhinju – i ovdje sol ima još mnogih primjena… svidjet će vam se.

Produljuje rok trajanja mlijeku

Dodajte prstohvat soli u bocu ili tetrapak s mlijekom i protresite.

Smanjuje gorčinu kave

Ako ste kupili kavu koja vam je pregorka, dodajte prstohvat soli u mljevenu kavu prije kuhanja i stvar će biti riješena.

Jaja se lakše gule

Tvrdo kuhana jaja lakše ćete oguliti ako u vodu u kojoj se kuhaju dodate žličicu soli.

Otkriva pokvareno jaje

Stavite jaje u šalicu vode s dvije žličice soli. Dobro će jaje potonuti, a pokvareno plutati.

Čuva povrće i voće od oksidacije

Narezano voće i povrće, na primjer jabuke, kruške i krumpir, stavite u hladnu blago posoljenu vodu i ono neće dobiti ružne smeđe fleke.

Brani sir od plijesni

Sol upija tekućinu, pa će zbog toga odložiti nastajanje plijesni na situ. Namočite papirnati ručnik u mješavinu 2 žlice soli i 3 šalice vode i labavo ga omotajte oko sira.

Radi čuda pri hlađenju napitaka

Ako hladite pića u kanti vode s ledom – dodajte šaku soli i ubrzat ćete proces. I spasiti ljetnu zabavu.

Spašava bljutavi kuhani krumpir

I ne samo da mu daje okus. Nakon kuhanja ocijedite krumpir, posolite i snažno protresite lonac. Sol će upiti dio vlage i krumpir će imati puno bolju teksturu.

Pomaže umutiti bjelanjke u snijeg

Mali prstohvat soli napravit će veliku razliku i bjelanjci će se puno prije stisnuti u snijeg.

Stvara od vas profića u kuhanju poširanih jaja

Poširana jaja su zahtjevna, ali uz ovaj trik bjelanjak će vam se uvijek savršeno stvrdnuti: samo dodajte pola žličice soli u vodu malo prije nego što dodate jaja.

Dezinficira dasku za rezanje

I plastičnu i drvenu. Izribajte daske solju kada ih perete i budite sigurni da se na njima ne razvija život. Ovaj će vam trik dobro dići na kampiranju ili roštilju, a ako stavite i malo limuna, možete zauvijek zaboraviti kemijska sredstava za pranje.

  Trik je u vodi: Kako skuhati savršenu rižu baš svaki put? Rižoto Rižoto Arancini +5 Jela od riže - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju