Sloe gin fizz je ljetno piće s idealnom ravnotežom slatkih, kiselih i osvježavajućih nota. Radi se na temelju sloe gina, odnosno džina od trnine sa sodom vodom, nešto limunova soka i šećernim sirupom za koktele.
Džin od trnine je vrsta likera koja se dobiva infuzijom džina s trninama – sitnim tamnoljubičastim plodovima grma crnog trnja (Prunus spinosa) koja raste diljem Europe, a koji je prvi put napravljen u ruralnoj Engleskoj.
Trnine se maceriraju u džinu uz dodatak šećera što rezultira likerom duboke crvene boje i zaokruženog slatko-kiselkastog voćnog okusa.
Džin od trnine je slađi od običnog džina – karakterizira ga okus šljive s blagom notom badema. Alkoholni udio ovog pića je znatno niži od klasičnog džina: ima oko 15 do 30 posto alkohola ovisno o receptu i proizvođaču.
Vjeruje se da je sloe gin fizz izumljen u Sjedinjenim Američkim Državama u 19. stoljeću. Zbog svojeg osvježavajućeg okusa danas se smatra idealnim ljetnim koktelom.
Sloe gin fizz - sastojci:
- 45 ml džina od trnine
- 30 ml svježe iscijeđenog soka limuna
- 20 ml šećernog sirupa za koktele
- soda voda za dolijevanje
- kockice leda
- kriška limuna za posluživanje
Sloe gin fizz - priprema:
- U shaker s ledom dodajte džin od trnine, svježe iscijeđeni limunov sok i šećerni sirup za koktele. Protresite dobro shaker dok se sastojci ne sljube i ne ohlade.
- Prelijte tekućinu u čašu ispunjenu ledom i dodajte sode vode po želji. Poslužite koktel s kriškom svježeg limuna. Živjeli!
Himna sporosti i zalasku sunca: Sve tajne najpopularnijeg talijanskog koktela koji se sve više pijucka i u hrvatskim barovima