Za pripremu lažne karamele upotrijebite mekane datulje i tahini, odnosno pastu od mljevenih sezamovih sjemenki. Iako je recept vrlo jednostavan, valja pripaziti na par detalja.
Ako na raspolaganju nemate mekane datulje važno je iste namočiti u toploj vodi večer prije pripremanja recepta kako bi omekšali. Ovo je osobito važno ako na raspolaganju nemate dobar blender ili sjeckalicu povrća.
Za dobru lažnu karamelu važno je i upotrijebiti i kvalitetni tahini. Na tržištu se znaju naći različiti brendovi koji u pakiranju skrivaju gorku masu nalik na komad gline. Umjesto toga kupite one u tekućem stanju koji se lako daju preliti iz posudice.
Sastojci:
150 grama mekanih datulja bez koštica
3 žlice tahnija
prstohvat soli
Priprema:
1. U blender stavite omekšale datulje bez koštica, tahini i sol, pa sve zajedno miskajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu nalik na karamelu.
2. U slučaju da je smjesa pretvrda dodajte možete dodati malo vode i biljne alternative za mlijeko poput onog od badema.
3. Poslužite uz voće, čokoladu, na kruhu ili premažite preko kolača. Dobar tek!