Kremast, hrskav i pun okusa – zapečeni špinat odličan je prilog ili glavno jelo za ljubitelje sira.

Slast pruža i sjeckana slanina, a prema želji možete dodati i malo chillija ili muškatnog oraščića. Neki kuhari će na sloj špinata rasporediti i bešamel umak, što je također odlična ideja. 

Sastojci za zapečeni špinat:

  • 500 g špinata
  • 100 g slanine
  • 1 dl mlijeka
  • 1 ljutika
  • 1 češanj češnjaka
  • 100 g krem sira
  • 150 g sira (gauda)
  • 50 g parmezana
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • sol, papar

Priprema zapečenog špinata:

  1. Špinat očistite pa nasjeckajte i procijedite od viška vode. Zagrijte pećnicu za 200 stupnjeva Celzija.
  2. Sitno nasjeckajte slaninu pa je kratko popržite. Zatim dodajte sitno sjeckanu ljutiku i pržite nekoliko minuta. Dodajte sjeckani češnjak pa kratko popržite, dok ne zamiriši. Dodajte špinat pa pržite uz miješanje minutu do dvije. Pomiješajte mlijeko i krem sir, sol i papar pa umiješajte u špinat. Kratko kuhajte uz miješanje.
  3. Smjesu sa špinatom rasporedite na dno nauljene posude za pečenje pa ga pospite krušnim mrvicama, ribanim sirom i parmezanom. Pecite u pećnici oko 15-20 minuta. Poslužite toplo.

Savjeti uz koje ćete napraviti slasne odreske i pečenja koja hrskaju, tope se u ustima i mame na još Svinjski kotlet Svinjski medaljoni u umaku od gljiva poslužite uz pire od krumpira Vratina +4 Kotleti u umaku

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju