Kremast, hrskav i pun okusa – zapečeni špinat odličan je prilog ili glavno jelo za ljubitelje sira.
Slast pruža i sjeckana slanina, a prema želji možete dodati i malo chillija ili muškatnog oraščića. Neki kuhari će na sloj špinata rasporediti i bešamel umak, što je također odlična ideja.
Sastojci za zapečeni špinat:
- 500 g špinata
- 100 g slanine
- 1 dl mlijeka
- 1 ljutika
- 1 češanj češnjaka
- 100 g krem sira
- 150 g sira (gauda)
- 50 g parmezana
- 2 žlice krušnih mrvica
- sol, papar
Priprema zapečenog špinata:
- Špinat očistite pa nasjeckajte i procijedite od viška vode. Zagrijte pećnicu za 200 stupnjeva Celzija.
- Sitno nasjeckajte slaninu pa je kratko popržite. Zatim dodajte sitno sjeckanu ljutiku i pržite nekoliko minuta. Dodajte sjeckani češnjak pa kratko popržite, dok ne zamiriši. Dodajte špinat pa pržite uz miješanje minutu do dvije. Pomiješajte mlijeko i krem sir, sol i papar pa umiješajte u špinat. Kratko kuhajte uz miješanje.
- Smjesu sa špinatom rasporedite na dno nauljene posude za pečenje pa ga pospite krušnim mrvicama, ribanim sirom i parmezanom. Pecite u pećnici oko 15-20 minuta. Poslužite toplo.
Savjeti uz koje ćete napraviti slasne odreske i pečenja koja hrskaju, tope se u ustima i mame na još +3