Lijepo je sinoć Ivan Temšić pokazao svima u kuhinji MasterChefa što ih očekuje jednog dana u profesionalnoj kuhinji. Neki su se snašli bolje, neki su se izgubili u svoj silini neobičnih namirnica koje je prošlogodišnji pobjednik MasterChefa predstavio u svojim jelima.
U svakom slučaju, donosimo dva recepta iz emisije, a vama ostaje malo više vremena da pokušate replicirati kreativna jela chefa Ivana. Pogledajte namirnice, pogledajte i jučerašnju epizodu ako će vam to olakšati i upustite se u MasterChef avanturu s Jakobovim kapicama i Pomom Ivana Temšića.
Gdje je danas MasterChef Ivan Temšić? Prošlogodišnji pobjednik otkrio kako mu se život potpuno promijenio nakon showa +0
Jakobove kapice prema receptu Ivana Temšića
Sastojci:
Jakobove kapice
Rotkvica
Kapari
Inćuni
Maslinovo ulje
Limun
Lardo
Jabučni ocat
Šećer
Čili
Mikro zelenje
Češnjak
Sol
Crveni papar
Lovor
Maslac
Cimet
Zvjezdasti anis
Jaja
Sojin lecitin
Priprema:
- Jakobove kapice očistiti od koralja, posušiti, dio nasjeckati na sitne kockice, dio na carpaccio. Carpaccio začiniti otopinom vode, šećera i crvenog papra.
- Rotkvice zakiseliti s mješavinom prokuhanog i ohlađenog jabučnog octa, šećera, vode, soli, tostiranog češnjaka i čilija, papra u zrnu i lovora.
- Od koralja i inćuna napraviti majonezu.
- Od kapara, limuna, mješavine ulja i sojina lecitina (0,2 %) napraviti emulziju.
- Lardo na suhoj hladnoj tavi lagano topiti dok ne postane hrskav. Kapare popržiti.
- Na preostaloj masnoći od larda popržiti jakobovu kapicu, glazirati maslacem, završiti sokom limuna.
- Maslac otopiti, aromatizirati cimetom i zvjezdastim anisom i s istim napraviti umak hollandaise. Začiniti, staviti u sifon. Servirati.
Poma prema receptu Ivana Temšića
Recept Ivana Temšića (Foto: Nova TV)
Sastojci:
Rajčica
Prah od rajčice
Jagode
Cvijeće bosiljka
Koromač
Limun
Češnjak
Sol
Šećer
Papar
Med
Bosiljak
Agar-agar
Aceto balsamico
Maslinovo ulje
Suncokretovo ulje
Priprema:
- Izvaditi centralni odrezak rajčice, vakumirati ga s bosiljkom, crvenim paprom, malo soli i meda te maslinovim uljem. Ostatak rajčice nasjeckati i na njihovu masu dodati 25 % jagoda i 15 % koromača. Posoliti (3 %), zašećeriti (2 %), dodati bosiljak i limunov sok, ostaviti da odstoji 10-ak minuta u frižideru. Masu izmiksati i procijediti kroz gazu.
- Ostatak koromača nasjeckati na tanke trakice, staviti u ledenu vodu da sačuva hrskavost. Od češnjaka, suncokretova, maslinova ulja i limuna napraviti aioli. Začiniti.
Aceto reducirati s malo meda, povezati s agar-agarom, prokuhati minutu te kroz kapaljku kapati u ohlađeno maslinovo ulje. - Bosiljak blanširati i šokirati, prethodno prohlađeno maslinovo ulje povezati s njim, pustiti masu da se infuzira pa je procijediti kroz fino sito i gazu. Jagodu presjeći po pola, premazati šećernim sirupom aromatiziranim bosiljkom, blago karameliziranim (šećer i voda, 1:1), karamelizirati.