Lijepo je sinoć Ivan Temšić pokazao svima u kuhinji MasterChefa što ih očekuje jednog dana u profesionalnoj kuhinji. Neki su se snašli bolje, neki su se izgubili u svoj silini neobičnih namirnica koje je prošlogodišnji pobjednik MasterChefa predstavio u svojim jelima.

U svakom slučaju, donosimo dva recepta iz emisije, a vama ostaje malo više vremena da pokušate replicirati kreativna jela chefa Ivana. Pogledajte namirnice, pogledajte i jučerašnju epizodu ako će vam to olakšati i upustite se u MasterChef avanturu s Jakobovim kapicama i Pomom Ivana Temšića.

Gdje je danas MasterChef Ivan Temšić? Prošlogodišnji pobjednik otkrio kako mu se život potpuno promijenio nakon showa MasterChef - 4 MasterChef - 3 MasterChef - 1 +0 MasterChef - 2

Jakobove kapice prema receptu Ivana Temšića

Sastojci:

Jakobove kapice

Rotkvica

Kapari

Inćuni

Maslinovo ulje

Limun

Lardo

Jabučni ocat

Šećer

Čili

Mikro zelenje

Češnjak

Sol

Crveni papar

Lovor

Maslac

Cimet

Zvjezdasti anis

Jaja

Sojin lecitin
 

Priprema:

  1. Jakobove kapice očistiti od koralja, posušiti, dio nasjeckati na sitne kockice, dio na carpaccio. Carpaccio začiniti otopinom vode, šećera i crvenog papra.
  2. Rotkvice zakiseliti s mješavinom prokuhanog i ohlađenog jabučnog octa, šećera, vode, soli, tostiranog češnjaka i čilija, papra u zrnu i lovora.
  3. Od koralja i inćuna napraviti majonezu.
  4. Od kapara, limuna, mješavine ulja i sojina lecitina (0,2 %) napraviti emulziju.
  5. Lardo na suhoj hladnoj tavi lagano topiti dok ne postane hrskav. Kapare popržiti.
  6. Na preostaloj masnoći od larda popržiti jakobovu kapicu, glazirati maslacem, završiti sokom limuna.
  7. Maslac otopiti, aromatizirati cimetom i zvjezdastim anisom i s istim napraviti umak hollandaise. Začiniti, staviti u sifon. Servirati.

Poma prema receptu Ivana Temšića

Recept Ivana Temšića Recept Ivana Temšića (Foto: Nova TV)

Sastojci:

Rajčica

Prah od rajčice

Jagode

Cvijeće bosiljka

Koromač

Limun

Češnjak

Sol

Šećer

Papar

Med

Bosiljak

Agar-agar

Aceto balsamico

Maslinovo ulje

Suncokretovo ulje

Priprema:

  1. Izvaditi centralni odrezak rajčice, vakumirati ga s bosiljkom, crvenim paprom, malo soli i meda te maslinovim uljem. Ostatak rajčice nasjeckati i na njihovu masu dodati 25 % jagoda i 15 % koromača. Posoliti (3 %), zašećeriti (2 %), dodati bosiljak i limunov sok, ostaviti da odstoji 10-ak minuta u frižideru. Masu izmiksati i procijediti kroz gazu.
  2. Ostatak koromača nasjeckati na tanke trakice, staviti u ledenu vodu da sačuva hrskavost. Od češnjaka, suncokretova, maslinova ulja i limuna napraviti aioli. Začiniti.
    Aceto reducirati s malo meda, povezati s agar-agarom, prokuhati minutu te kroz kapaljku kapati u ohlađeno maslinovo ulje.
  3. Bosiljak blanširati i šokirati, prethodno prohlađeno maslinovo ulje povezati s njim, pustiti masu da se infuzira pa je procijediti kroz fino sito i gazu. Jagodu presjeći po pola, premazati šećernim sirupom aromatiziranim bosiljkom, blago karameliziranim (šećer i voda, 1:1), karamelizirati.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju