Talijanska regija Emilia-Romagna u jesen obiluje bundevama. Ne čudi stoga što lokalno stanovništvo rado kombinira ovu namirnicu za pripremu slanih i slatkih jela.
Zucca sfranta ili u prijevodu s talijanskog zdrobljena bundeva je ime popularnog namaza od bundeve koje se jede u cijeloj Italiji. Osobito je popularna u židovskoj zajednici, a priprema se za proslavu Rosh Hashanah.
Bundeva se može ispeći ili skuhati na štednjaku prije nego što se pretvori u fini pire, pomiješa sa začinima i servira s kruhom kao predjelo ili prilog nekom drugom jelu.
Sastojci za namaz zucca sfranta:
- 1,5 kg kabocha ili butternut bundeve
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 luk
- ½ l vode
- šaka svježeg bosiljka
- šaka svježih listova peršina
- sol i papar po želji
Priprema namaza zucca sfranta:
- Ogulite bundevu, izvadite koštice i narežite je na manje kocke.
- U veću tavu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk.
- Dodajte i komadiće bundeve te kratko zajedno prepirjajte.
- Podlijte sve zajedno s pola litre vode.
- Posolite i popaprite po želji, te dodajte nasjeckani bosiljak i peršin.
- Kuhajte sve zajedno oko pola sata dok bundeva ne omekša toliko da se može vilicom pretvoriti u pire.
- Zdrobite bundevu i dodatno začinite po želji.
- Namaz od bundeve poslužite s hrskavim kruhom ili krekerima. Dobar tek!
7 superzdravih sjemenki koje bismo trebali jesti svaki dan +0