Talijanska regija Emilia-Romagna u jesen obiluje bundevama. Ne čudi stoga što lokalno stanovništvo rado kombinira ovu namirnicu za pripremu slanih i slatkih jela.

Zucca sfranta ili u prijevodu s talijanskog zdrobljena bundeva je ime popularnog namaza od bundeve koje se jede u cijeloj Italiji. Osobito je popularna u židovskoj zajednici, a priprema se za proslavu Rosh Hashanah.

Bundeva se može ispeći ili skuhati na štednjaku prije nego što se pretvori u fini pire, pomiješa sa začinima i servira s kruhom kao predjelo ili prilog nekom drugom jelu.

Sastojci za namaz zucca sfranta:

  • 1,5 kg kabocha ili butternut bundeve
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 luk
  • ½ l vode
  • šaka svježeg bosiljka
  • šaka svježih listova peršina
  • sol i papar po želji

Priprema namaza zucca sfranta:

  1. Ogulite bundevu, izvadite koštice i narežite je na manje kocke.
  2. U veću tavu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk.
  3. Dodajte i komadiće bundeve te kratko zajedno prepirjajte.
  4. Podlijte sve zajedno s pola litre vode.
  5. Posolite i popaprite po želji, te dodajte nasjeckani bosiljak i peršin.
  6. Kuhajte sve zajedno oko pola sata dok bundeva ne omekša toliko da se može vilicom pretvoriti u pire.
  7. Zdrobite bundevu i dodatno začinite po želji.
  8. Namaz od bundeve poslužite s hrskavim kruhom ili krekerima. Dobar tek!

7 superzdravih sjemenki koje bismo trebali jesti svaki dan Humus Sjemenke bundeve Juha +0 Sjemenke

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju