Ako izbjegavate jela od mesa ili samo radite pauzu od njega, ovaj vegetarijanski burger pravi je izbor.
Radi se od kuhanoga graha, koji obiluje bjelančevinama biljnog porijekla. Grah možete samostalno skuhati ili se poslužiti onime iz konzerve i tako znatno smanjiti vrijeme pripreme.
U potonjem slučaju za pripremu će vam biti potrebno svega pola sata – u to je uključena priprema i oblikovanje popečaka, ali i njihova termička obrada.
Vegetarijanske burgere od graha poslužite u pecivu zajedno s nešto salate, umakom po želji i prženim krumpirićima.
Sastojci za vegetarijanske burgere od graha:
- 1 konzerva graha od 800 g
- 100 g zobenih pahuljica
- 3 češnja češnjaka
- 1 manji luk
- 1 jaje
- 1 žlica umaka od soje
- 1 čajna žličica čili praha
- 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
Priprema vegetarijanskih burgera od graha:
- Usitnite očišćeni luk i češnjak u sjeckalici povrća.
- Dodajte i ostale sastojke – ocijeđeni kuhani grah iz konzerve, zobene pahuljice, jedno jaje, uimak od soje, čili prah, dimljenu papriku, sol i papar.
- Pulsirajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Pustite da se smjesa „odmori“ 10 minuta, a potom je oblikujte u pet pljeskavica.
- Zagrijte biljno ulje na tavi pa ispecite dobivene pljeskavice oko 5-6 minuta s obje strane dok ne budu termički obrađene do kraja.
- Poslužite burgere u pecivu s dodacima po želji.