Torshi seer je bliskoistočna delikatesa koja se poslužuje kao predjelo i savršena je na plati s maslinama i finim sirom, uz čašu vina. Iza egzotičnog naziva jela krije se ukiseljeni, aromatični češnjak kojeg lako možete napraviti kod kuće.

Prema tradicionalnim recepturama češnjak treba stajati u octu godinama (najmanje jednu, ali sedam je idealno) sve dok ne poprimi plavkasto zelenkastu ili smećkastu boju.

Nakon stajanja u mješavini octa, meda i začina češnjak fermentira, postaje mekši, blaži i slasniji te dobiva voćnu notu. Srećom, ukusni dodatak jelima možete dobiti i u nešto kraćem vremenskom roku. Iako neće fermentirati, moći ćete uživati u okusu.

Osim češnjaka trebat će vam i balzamički ocat, vinski ocat, med i sol. U receptima se mogu koristiti i začini te kiselkaste bobice žutike, no zamijenit će ih grožđice koje prethodno možete namočiti u limunovu soku kako bi dobile osvježavajuću notu. Poslužiti mogu i sušene brusnice.

Sastojci za torshi seer:

4 glavice češnjaka
1 šalica balzamičkog octa
1 šalica vinskog octa
1/3 šalice grožđica
2 žlice meda
2 žličice soli
2 grančice timijana

Priprema:

1. Stavite češnjak u steriliziranu staklenku.

2. Zakuhajte obje vrste octa, grožđice, med, sol i timijan pa prelijte preko češnjaka i pokopite.

3. Čuvajte na hladnom i mračnom mjestu najmanje 6 tjedana prije posluživanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju