Bilo da vam se ne ide do dućana jer je vani hladno, ili ogladnite, a u hladnjaku nema ničega lako možete napraviti jelo koje je omiljeno u Australiji.

Tuna mornay ipak traži pokoji sastojak iz smočnice ili zamrzivača, kao što je to tjestenina, limenka tuna te povrće poput graška i kukuruza. Specijalitet je ime dobio po umaku mornay, bešamelu koji se posipa sirom. U receptu se možete odlučiti samo za grašak ili kukuruz, ali u tom slučaju udvostručite količinu tog povrća. 

Sastojci za tunu mornay:

  • 350 g tjestenine (penne)
  • 1 žličica senfa
  • 40 g maslaca
  • 3 češnja češnjaka
  • 50 g brašna
  • 1 l mlijeka
  • 2 žličice mješavine sušenog povrća i začina (najbolje bez konzervansa i aditiva)
  • 50 g parmezana
  • 1/2 žličice luka u prahu
  • 425 g konzervirane tune
  • 200 g konzerviranog kukuruza
  • 200 g kuhanog graška 

Za hrskavi nadjev

  • 60 g panko krušnih mrvica
  • 25 g parmezana

Priprema tune mornay:

  1. Češnjak sitno nasjeckajte, a parmezan naribajte. Tunu i kukuruz procijedite. Zagrijte pećnicu na 180°C i zagrijte vodu za tjesteninu.
  2. Kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju tako da oduzmete dvije-tri minute. Ocijedite je. Tunu vilicom razdvojite na manje komade pa je umiješajte u tjesteninu i dodajte  kukuruz i grašak. 
  3. Otopite maslac u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i pržite 30 sekundi. Dodajte brašno, promiješajte pa postupno ulijte oko trećine mlijeka neprestano miješajući da ne bude grudica. Zatim postepeno ulijte preostalo mlijeko i umutite.
  4. Dodajte mješavinu začina, senf i luk u prahu. Miješajte umak i kuhajte ga dok se ne zgusne, oko otprilike pet minuta. Maknite s vatre i umiješajte parmezan.
  5. Umak prelijte preko tjestenine pa lagano promiješajte i stavite u posudu za pečenje. Pomiješajte sastojke za hrskavi nadjev pa ga pospite po tjestenini. Pecite 25 minuta dok vrh ne porumeni. Po želji pospite vlascem ili peršinom.

Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0 Jaja

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju