Oko otprilike pola sata vožnje od Lisabona dijeli vas od predivne Sintre, destinacije koju svakako treba posjetiti odvede li vas put u taj kraj Portugala. Osim predivne palače koja kao da je ispala iz kakvog animiranog filma i prirode, jedna od stvari koju ne treba propustiti su travesseiros. Riječ je o malim hrskavim slojevima lisnatog tijesta napunjenih kremom od badema i jaja prelivenima slatkim umakom. Potražite li u rječniku što znači travesseiros, vidjet ćete da se radi o jastuku. Nađete li se u Sintri, potražite te slatke jastučiće u Piriquiti, gdje su i najpopularniji, a do tada ih možete pripremiti kod kuće.
Sastojci za portugalske jastučiće:
- 300 g šećera
- 100 ml vode
- 150 g mljevenog badema
- 4 žumanjka
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 800 g lisnatog tijesta
- 14 g šećera
Priprema portugalskih jastučića:
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzija.
- Stavite šećer i vodu u lonac na srednje jaku vatru i kuhajte dok sirup ne proključa pa nastavite još 4,5 minuta. U međuvremenu pomiješajte brašno od badema, žumanjke i mljeveni cimet te dodajte u sirup, miješajte dok ne postane glatko i zgusnuto, otprilike 2 minute.
- Ostavite sa strane da se potpuno ohladi.
- Za jastučiće izrežite tijesto na jednake kvadrate. Ohlađeni nadjev od badema izlomite i žlicom stavljajte u sredinu svakog lista.
- Presavijte tijesto preko nadjeva i pritisnite ga prema dolje da učvrstite slojeve i pritisnite rubove. Jastučiće stavite na pripremljeni lim za pečenje i ponovite s preostalim tijestom. Pecite ih dok ne porumene, oko 25 minuta pa pospite šećerom.