Libanonci obožavaju toum, gusti namaz od češnjaka kojeg poslužuju uz pečenu piletinu i jela kao što su shish tawook (ražnjići marinirane piletine) ili shawarma (meso s roštilja u lepinji ili tortilji slično kebabu). Kako bi toum bio što ukusniji potražite što svježiji češnjak.
Koristiti možete ulje bilo koje ulje, ali imajte na umu da će maslinovo dominirati aromom i promijeniti boju namaza. Kako biste dobili fini namaz važno je da ne žurite i postepeno dodajete sastojke. Ulijete li ulje prebrzo ili ostavite previše limunova soka za kraj namaz bi mogao biti vodenast. Ako ne volite previše intenzivan okus češnjaka, režnjeve prije pripreme namočite pola sata u ledenoj vodi i zatim dobro osušite.
Sastojci za toum:
- 4 glavice češnjaka
- 2 žličice soli
- 235 ml neutralnog ulja
- 120 ml limunova soka
Priprema touma:
- Režnjeve češnjaka ogulite i prepolovite po dužini. Uklonite tvrde dijelove nožem. Posolite i miksajte oko minutu dok češnjak ne postane sitno samljeven. Polako ulijte jednu do dvije žlice ulja, izmiksajte pa ostružite stranice posude. Nastavite dodavati još jednu ili dvije žlice dok češnjak ne počne izgledati kremasto.
- Povećajte brzinu ulijevanja ulja i naizmjenično dodajte ½ šalice limunovog soka dok ne potrošite sastojke. Trebat će vam oko 15 minuta da dobijete kremastu smjesu.
- Umak prebacite u staklenu posudu i pokrijte papirnatim ručnikom. Ostavite u hladnjaku preko noći. Sljedeći dan zamijenite papirnati ručnik poklopcem i držite u hladnjaku do 3 mjeseca.
Burgeri koji su pomeli konkurenciju: Dubrovački Guloso stiže na omiljeni zagrebački festival +3