Meksička kuhinja jedna je od najpopularnijih na svijetu. Kako i ne bi bila kad nas mami specifičnim okusima, bojama i teksturama koje su se proširile po cijelome svijetu i svima omogućile uživanje u karakterističnim pikantnim delicijama.
Ukusna tortilja mnogima je prva asocijacija na meksičku kuhinju. Burrito, chimichanga, enchilada, fajita, nachos, quesedilla, taco i mnoge druge varijante jednostavne su za pripremu, praktične za ponijeti na posao i prava su eksplozija okusa koju možemo pripremiti po svom guštu.
Jedna od najukusnijih varijacija je i hrskavi taquito ili flauta, tradicionalno meksičko jelo koje se sastoji od tortilje punjene nadjevom od mesa, povrća ili sira i zarolane u smotuljak debljine prsta koja se odlično slaže s umacima na bazi vrhnja. Taquito na španjolskom znači "mali taco" i najpopularnija je meksička party hrana.
Sastojci za taqitose s piletinom:
- 6 kukuruznih tortilja
- 300 g pilećih prsa
- 1 manja glavica luka
- 100 g krem sira
- 100 g ribanog polutvrdog sira
- Meksički začin za taqitos
- Sol, papar
- Ulje za prženje
Priprema taquitosa s piletinom:
- Luk i pileća prsa izrežite na sitne kockice. Piletinu začinite meksičkom mješavinom začina, solju i paprom pa pržite na ulju. Piletinu izvadite, a na istoj masnoći prepržite luk. Na luk dodajte krem sir i polovicu ribanog. Kratko promiješajte dok se sir ne otopi. Dodajte piletinu i sve dobro sjedinite.
- Tortilju nadjenite smjesom i dobro zarolajte. Kako biste bili sigurni da nadjev neće iscuriti, krajeve pričvrstite čačkalicama.
- Pržite u dubokom ulju do zlatne boje.
- Poslužite uz umak po želji, a najbolje uz umak na bazi vrhnja.
Savjet: Za nešto zdraviju varijantu taquitose stavite u pećnicu. Pecite ih na 220 stupnjeva oko 20 minuta.