Karbonade je latvijski tradicionalni specijalitet i idealan ručak kada vam se ne komplicira u kuhinji, a želite pojesti nešto fino i puno okusa. Radi se o pohanoj svinjetini u finom umaku od gljiva, a uz to možete poslužiti krumpir i omiljenu salatu. Kotleti se najčešće pohaju na pariški, ali za paniranje se mogu koristiti i krušne mrvice.

Najčešći prilog je kuhani krumpir posipan koprom, ali omiljeni su i prženi krumpirići, ukiseljeno povrće, kao i raženi kruh. Osim u restoranima s domaćom hranom, u Latviji ćete karbonade često moći vidjeti na svadbama.

Sastojci za karbonade:

8 tankih svinjskih kotleta
2 jaja
1/2 šalice brašna
1 glavica luka
200 g gljiva (lisičarke ili šampinjoni)
2/3 šalice masnog vrhnja
1 žlica limunova soka
2 žlice svježeg kopra
ulje za prženje
sol i papar prema ukusu
2 žlice maslaca

Priprema:

1. Kotlete posolite i popaprite. Zagrijte ulje u tavi. Brašno uspite u tanjur, jaja istucite. Svaki kotlet najprije provucite kroz brašno, a zatim umočite u tanjur s jajima. Pržite meso na srednje jakoj vatri dok ne postane zlatno-smeđe.

2. U tavu stavite maslac i nasjeckani luk pa ga pržite dok ne omekša. Očistite gljive i ubacite ih u tavu pa ih pržite miješajući pet minuta. Zatim dodajte vrhnje, limunov sok i nasjeckani kopar. Začinite solju i paprom.

3. Kotlete složite na tanjur i prelijte ih umakom.

Domaće, lokalno i zdravo: Mali zagrebački dućani u kojima možete naći sve što treba za blagdane Špeceraj - 19 Proljeće - 6 Proljeće - 5 +6 Proljeće - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju