Odrezak Diane (engl. Steak Diane) smatra se zaštitnim znakom legendarnog hotela Drake u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama.

Riječ je o sočnim junećim odrescima koji se poslužuju s flambiranim kremastim umakom na bazi gljiva, konjaka, senfa Dijon i Worchestershirea.

Njegova priprema povezuje se s Beniaminom Schiavonom, koji je bio domaćin ovoga hotela od 1942. do 1967. godine. U originalnom receptu koristi se ramstek, no mi vam donosimo još nježniju i ukusniju verziju online gourmet portala Saveur s filet mignonom.

Juneći odresci u crvenom umaku Hrana i piće Tako sočno meso: Trik za još finiji juneći odrezak iz tave koji vrijedi isprobati

Sastojci:
460 g filet mignona (podijeljeno na 4 komada)
375 ml junećeg temeljca
115 g bukovača ili šampinjona
60 ml milerama
60 ml konjaka
2 žlice suncokretova ulja
2 žlice maslaca
2 češnja češnjaka
1 ljutika
1 žlica senfa Dijon
1 žlica umaka Worcestershire
1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca
1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
¼ čajne žličice Tabasca
sol i papar po želji

Priprema:
1. Dobro posolite i popaprite odreske pa ih na ispecite na zagrijanom ulju na tavi. Za optimalno uživanje u mesu ispecite ih medium rare, za što će vam biti potrebno otprilike pet minuta termičke obrade uz obavezno okretanje. Uklonite odreske s tave i stavite ih sa strane.

Šnicl Hrana i piće Bolji od bečkog? Recept za neodoljivi minhenski odrezak

2. Deglazirajte tavu mesnim temeljcem. Kuhajte temeljac otprilike deset minuta, dok se tekućina ne smanji za dvije trećine. Dobiveni umak izlijte u vatrostalnu posudu i stavite sa strane.

3. U istoj tavi zagrijte maslac pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani češnjak i ljutiku. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute.

4. Dodajte gljive koje ste natrgali na manje komade i pirjajte uz miješanje oko dvije minute.

5. Ubacite konjak te pažljivo zapalite alkohol uz laganu trešnju tave dok se plamen ne ugasi.

6. Tada umiješajte umak na bazi mesnog temeljca, mileram, senf, Worcestershire i Tabasco.

7. Vratite ispečene odreske u tavu, smanjite temperaturu na najmanje i sve zajedno termički obrađujte još oko četiri minute.

8. Prebacite odreske na tanjure za posluživanje, a u umak ubacite vlasac i peršin te ga prelijte preko mesa. Dobar tek!

Trik kuhara uz koji meso više nikad neće biti suho, žilavo ili bez okusa Carsko meso Meso s umakom od gljiva Junetina +0 Meso

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju