Špecle su tradicionalno jelo njemačke kuhinje, ali i južnog Tirola, i zapravo svih susjednih država, Švicarske, Austrije i Slovenije. Nisu nepoznati ni u nealpsim krajevima, kao nokedli u Mađarskoj ili kod nas - ljevanci ili kapanci.
Špecle sa špinatom i prženom slaninom ponos su talijanske regije Trentino-Alto Adige, odnosno južnog Tirola, kraja u kojem uglavnom nećete čuti talijanski, a i tanjuri će više podsjećati na Švicarsku i Njemačku.
Jednostavno tekuće tijesto koje se ukapava u kipuću vodu uspijeva baš svaki put, a njegov domaći okus teško je zamijeniti ičim iz trgovine. Uz brzi umak od vrhnja i slanine imat ćete ukusnu večeru gotovu za samo pola sata.
Sastojci za špecle od špinata u špek-umaku:
Za špecle
- 250 g špinata
- 250 glatkog brašna
- 100 ml vode
- 3 jaja
- muškatni oraščić, po želji
- sol
Za umak
- 100 g slanine
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 30 g maslaca
- ½ čajne žličice vlasca
- sol
- papar
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema špecli od špinata u špek-umaku:
- Listove špinata isperite i očistite pod mlazom vode, a zatim ih kuhajte u poklopljenoj tavi na srednje jakoj vatri dok tekućina ne ispari.
- Prebacite špinat u zdjelu i usitnite za štapnim mikserom. Dodajte jaja i vodu i dobro promiješajte pjenjačom. Posolite i po želji začinite i muškatnim oraščićem.
- Dodajte malo po malo brašna i pažljivo ga drvenom žlicom umiješajte u smjesu tako da razbijete sve grudice.
- Zakuhajte veliki lonac slane vode.
- Istovremeno zagrijte veliku tavu s maslacem i malo maslinovog ulja. Slaninu narežite na kockice ili trakice i pržite dok ne postane hrskava, oko 3 minute.
- Ulijte vrhnje, začinite sitno nasjeckanim vlascem, posolite i popaprite te ostavite umak da se kuha na umjerenoj vatri dok se ne zgusne.
- Prebacite tijesto u cjedilo s većim otvorima i, kad voda zakipi, počnite istiskivati špecle u nju.
- Špetzli su kuhani čim isplivaju na površinu. Vadite ih pomoću šupljikave žlice i prebacite u posudu s umakom od špeka.
- Dobro promiješajte i ostavite da kratko odstoji. Rasporedite u porcije, popaprite i poslužite vruće.
- Dobar tek!
5 zlata vrijednih trikova: Kako napraviti savršene faširance?