Špecle su tradicionalno jelo njemačke kuhinje, ali i južnog Tirola, i zapravo svih susjednih država, Švicarske, Austrije i Slovenije. Nisu nepoznati ni u nealpsim krajevima, kao nokedli u Mađarskoj ili kod nas - ljevanci ili kapanci.

Špecle sa špinatom i prženom slaninom ponos su talijanske regije Trentino-Alto Adige, odnosno južnog Tirola, kraja u kojem uglavnom nećete čuti talijanski, a i tanjuri će više podsjećati na Švicarsku i Njemačku.

Jednostavno tekuće tijesto koje se ukapava u kipuću vodu uspijeva baš svaki put, a njegov domaći okus teško je zamijeniti ičim iz trgovine. Uz brzi umak od vrhnja i slanine imat ćete ukusnu večeru gotovu za samo pola sata.

Sastojci za špecle od špinata u špek-umaku:

Za špecle

  • 250 g špinata
  • 250 glatkog brašna
  • 100 ml vode
  • 3 jaja
  • muškatni oraščić, po želji
  • sol

Za umak

  • 100 g slanine
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • 30 g maslaca
  • ½ čajne žličice vlasca
  • sol
  • papar
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema špecli od špinata u špek-umaku:

  1. Listove špinata isperite i očistite pod mlazom vode, a zatim ih kuhajte u poklopljenoj tavi na srednje jakoj vatri dok tekućina ne ispari.
  2. Prebacite špinat u zdjelu i usitnite za štapnim mikserom. Dodajte jaja i vodu i dobro promiješajte pjenjačom. Posolite i po želji začinite i muškatnim oraščićem.
  3. Dodajte malo po malo brašna i pažljivo ga drvenom žlicom umiješajte u smjesu tako da razbijete sve grudice.
  4. Zakuhajte veliki lonac slane vode.
  5. Istovremeno zagrijte veliku tavu s maslacem i malo maslinovog ulja. Slaninu narežite na kockice ili trakice i pržite dok ne postane hrskava, oko 3 minute.
  6. Ulijte vrhnje, začinite sitno nasjeckanim vlascem, posolite i popaprite te ostavite umak da se kuha na umjerenoj vatri dok se ne zgusne.
  7. Prebacite tijesto u cjedilo s većim otvorima i, kad voda zakipi, počnite istiskivati špecle u nju.
  8. Špetzli su kuhani čim isplivaju na površinu. Vadite ih pomoću šupljikave žlice i prebacite u posudu s umakom od špeka.
  9. Dobro promiješajte i ostavite da kratko odstoji. Rasporedite u porcije, popaprite i poslužite vruće.
  10. Dobar tek!

5 zlata vrijednih trikova: Kako napraviti savršene faširance? Faširanci Danske polpete Polpete od tikvica +0 Faširanci

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju