O ovakvom receptu oduvijek je sanjao svaki pravi ljubitelj mesa. Nema kora i tijesta, nakuhavanja i ukuhavanja – samo ono važno: šunka, špek i kobasice… i još nekoliko sastojaka kojima je funkcija da ove glavne drže na okupu.

Složenac sa šunkom, špekom i kobasicama prema ovom jednostavnom receptu pripremit ćete za 20 minuta, a on će se peći još sat vremena. Količina sastojaka iz recepta dovoljna je za četiri izdašne porcije, a za posluživanje bit će vam dovoljno tek malo salate ili kakvog finog kruha.

Sastojci za složenac sa šunkom, špekom i kobasicama:

  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 4 svinjske kobasice za pečenje
  • 100 g slanine, narezane na kockice od 1-2 centimetra
  • 1 crvena paprika, tanko narezana
  • 100 g kuhane šunke, narezane, natrgane ili nasjeckane
  • 4 jaja
  • 1 šalica mlijeka
  • 2 čajne žličice dijon senfa
  • 3/4 šalice ribanog sira (npr. goude ili edamera)
  • 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
  • salata, za posluživanje

Priprema složenca sa šunkom, špekom i kobasicama:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Okrugli pleh ili gusanu posudu promjera 22 centimetra (ili odgovarajući pravokutni lim za pečenje) namastite uljem pa pospite krušnim mrvicama.
  2. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pecite kobasice često ih okrećući 6-8 minuta ili dok ne dobiju boju sa svih strana. U tavu ubacite slaninu i papriku. Pržite uz miješanje 5 do 7 minuta ili dok paprika ne omekša a slanina ne dobije lijepu boju na rubovima.
  3. Kobasice narežite na deblje kolutiće.
  4. Posložite kobasice, mješavinu slanine i paprike te šunku na dno pripremljene posude za pečenje.
  5. U vrču umutite jaja, mlijeko i senf te posolite i popaprite po želji. Prelijte kobasice, šunku i slaninu. Na kraju ravnomjerno pospite sirom. Pecite 40-45 minuta ili dok ne postane dovoljno čvrsto da se može rezati, a sir se lijepo ne zapeče.
  6. Pospite peršinom, narežite na kriške i poslužite uz salatu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju