O ovakvom receptu oduvijek je sanjao svaki pravi ljubitelj mesa. Nema kora i tijesta, nakuhavanja i ukuhavanja – samo ono važno: šunka, špek i kobasice… i još nekoliko sastojaka kojima je funkcija da ove glavne drže na okupu.
Složenac sa šunkom, špekom i kobasicama prema ovom jednostavnom receptu pripremit ćete za 20 minuta, a on će se peći još sat vremena. Količina sastojaka iz recepta dovoljna je za četiri izdašne porcije, a za posluživanje bit će vam dovoljno tek malo salate ili kakvog finog kruha.
Sastojci za složenac sa šunkom, špekom i kobasicama:
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žlica maslinovog ulja
- 4 svinjske kobasice za pečenje
- 100 g slanine, narezane na kockice od 1-2 centimetra
- 1 crvena paprika, tanko narezana
- 100 g kuhane šunke, narezane, natrgane ili nasjeckane
- 4 jaja
- 1 šalica mlijeka
- 2 čajne žličice dijon senfa
- 3/4 šalice ribanog sira (npr. goude ili edamera)
- 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
- salata, za posluživanje
Priprema složenca sa šunkom, špekom i kobasicama:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Okrugli pleh ili gusanu posudu promjera 22 centimetra (ili odgovarajući pravokutni lim za pečenje) namastite uljem pa pospite krušnim mrvicama.
- Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pecite kobasice često ih okrećući 6-8 minuta ili dok ne dobiju boju sa svih strana. U tavu ubacite slaninu i papriku. Pržite uz miješanje 5 do 7 minuta ili dok paprika ne omekša a slanina ne dobije lijepu boju na rubovima.
- Kobasice narežite na deblje kolutiće.
- Posložite kobasice, mješavinu slanine i paprike te šunku na dno pripremljene posude za pečenje.
- U vrču umutite jaja, mlijeko i senf te posolite i popaprite po želji. Prelijte kobasice, šunku i slaninu. Na kraju ravnomjerno pospite sirom. Pecite 40-45 minuta ili dok ne postane dovoljno čvrsto da se može rezati, a sir se lijepo ne zapeče.
- Pospite peršinom, narežite na kriške i poslužite uz salatu.