Sabih je omiljeni sendvič u Izraelu koji se sastoji od prženih patlidžana, tvrdo kuhanih jaja, tahinija (paste od sezama), salatom, humusom, kiselkastog umaka od manga (amba) i peršina između slasnog pita kruha. Često se jede kao međuobrok ili doručak vikendom, a u Izraelu se može pronaći kod brojnih prodavača brze hrane.

Sastojci za sabih:

  • 170 g humusa
  • 4 jaja
  • 2 rajčice
  • 350 g patlidžana
  • 1/2 velikog krastavca
  • 200 g kupusa
  • 2 žlice (30 ml) limunova soka
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 1/4 glavice kupusa
  • 2 žlice (30 ml) bijelog vinskog octa
  • 4 lepinje
  • 120 g tahini umaka
  • sol, ulje
  • kiseli krastavci
  • amba umak (prema želji)


Umak tahini:

  • 1 šalice jogurta
  • 1/2 šalice tahini paste
  • ½ limuna
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • papar i sol

Priprema:

  1. Rajčice i krastavce narežite na kockice, a patlidžan na ploške. Kupus tanko narežite. Stavite rajčice u cjedilo koje stavite iznad zdjele i posipajte solju. Pustite da odstoji 30 minuta.
     
  2. Skuhajte jaja. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa pržite kriške patlidžana, okrećući ih da ravnomjerno porumene. Prebacite patlidžan u lim za pečenje obložen papirnatim ručnikom i pospite ga solju.
     
  3. Premjestite rajčice u posudu i bacite tekućinu. Pomiješajte ih s krastavcima, limunovim sokom i peršinom. Salatu operite, narežite posolite po ukusu i promiješajte s ostalim sastojcima. U posudi pomiješajte kupus s octom i posolite.
     
  4. Za tahini umak nasjeckajte češnjak, iscijedite limun pa pomiješajte s ostalim sastojcima za umak.
     
  5. Lepinje zagrijte na tavi, zarežite tako da dobijete džep pa premažite unutrašnjost humusom i složite patlidžane. Dodajte tahini umak, a zatim dodajte narezana jaja, kisele krastavce, salatu i kupus te prema želji ambu i poslužite.

Tri klasična recepta iz francuskih bistroa koja možete napraviti kod kuće Čokoladni Pot de Crème Francuska juha od luka Croque Monsieur +20 Croque Monsieur

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju