Sabih je omiljeni sendvič u Izraelu koji se sastoji od prženih patlidžana, tvrdo kuhanih jaja, tahinija (paste od sezama), salatom, humusom, kiselkastog umaka od manga (amba) i peršina između slasnog pita kruha. Često se jede kao međuobrok ili doručak vikendom, a u Izraelu se može pronaći kod brojnih prodavača brze hrane.
Sastojci za sabih:
- 170 g humusa
- 4 jaja
- 2 rajčice
- 350 g patlidžana
- 1/2 velikog krastavca
- 200 g kupusa
- 2 žlice (30 ml) limunova soka
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 1/4 glavice kupusa
- 2 žlice (30 ml) bijelog vinskog octa
- 4 lepinje
- 120 g tahini umaka
- sol, ulje
- kiseli krastavci
- amba umak (prema želji)
Umak tahini:
- 1 šalice jogurta
- 1/2 šalice tahini paste
- ½ limuna
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica sjeckanog peršina
- papar i sol
Priprema:
- Rajčice i krastavce narežite na kockice, a patlidžan na ploške. Kupus tanko narežite. Stavite rajčice u cjedilo koje stavite iznad zdjele i posipajte solju. Pustite da odstoji 30 minuta.
- Skuhajte jaja. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa pržite kriške patlidžana, okrećući ih da ravnomjerno porumene. Prebacite patlidžan u lim za pečenje obložen papirnatim ručnikom i pospite ga solju.
- Premjestite rajčice u posudu i bacite tekućinu. Pomiješajte ih s krastavcima, limunovim sokom i peršinom. Salatu operite, narežite posolite po ukusu i promiješajte s ostalim sastojcima. U posudi pomiješajte kupus s octom i posolite.
- Za tahini umak nasjeckajte češnjak, iscijedite limun pa pomiješajte s ostalim sastojcima za umak.
- Lepinje zagrijte na tavi, zarežite tako da dobijete džep pa premažite unutrašnjost humusom i složite patlidžane. Dodajte tahini umak, a zatim dodajte narezana jaja, kisele krastavce, salatu i kupus te prema želji ambu i poslužite.
Tri klasična recepta iz francuskih bistroa koja možete napraviti kod kuće +20