Slatko-ljuti umak jedan je od temelja azijske kuhinje koji se ne koristi samo kao umak, već može poslužiti i za mariniranje ili čak i za prženje. Sjajno se slaže i s mesom i s ribom, a oživjet će i najobičniji pommes frites i drugu prženu hranu, povrće u tempuri ili proljetne rolice, a dobro će se slagati i s mesom s roštilja.
Slatko ljuti umak pun je aroma češnjaka i đumbira koje se divno nadopunjuju, a ako radite domaći, možete prilagoditi osobnom ukusu i slatkoću i ljutinu. Uz to, okus domaćeg umaka bit će osjetno svježiji od onog kupovnog.
Vrlo ga je jednostavno skuhati, a najbolje je što je gotov za samo 20 minuta, a možete držati u hladnjaku i do tri tjedna.
Sastojci za domaći slatko-ljuti umak:
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- Naribani korijen đumbira od 1 inča 2-3 cm
- 80 ml rižinog octa
- 80 ml vode, plus 1 žlica
- 65 g šećera od šećerne trske
- 1 žlica sambal oeleka
- 1 čajna žličica pahuljica crvenog čilija
- 1 čajna žličica soja umaka
- 2 čajne žličice kukuruznog škroba
Priprema domaćeg slatko-ljutog umaka:
- U lonac stavite češnjak, đumbir, rižin ocat, ⅓ šalice vode, šećer, sambal oelek, pahuljice crvenog čilija i sojin umak i kuhajte 5 minuta na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje.
- U posebnoj zdjelici pomiješajte kukuruzni škrob i 1 žlicu vode. Miješajte dok ne nestanu sve grudice pa ulijte smjesu u lonac s ostalim sastojcima.
- Smanjite vatru i kuhajte umak oko 10 minuta, ili dok se ne zgusne. Kad se zgusne, maknite s vatre da se ohladi.
- Ohlađeni umak ulijte u staklenku ili poslužite odmah.
Matsu u Zagrebu: Novi azijski restoran s interijerom koji je osmišljen baš za uživanje u hrani +8