Slatko-ljuti umak jedan je od temelja azijske kuhinje koji se ne koristi samo kao umak, već može poslužiti i za mariniranje ili čak i za prženje. Sjajno se slaže i s mesom i s ribom, a oživjet će i najobičniji pommes frites i drugu prženu hranu, povrće u tempuri ili proljetne rolice, a dobro će se slagati i s mesom s roštilja.

Spring rolice Hrana i piće Proljetne rolice za svako doba godine: Recept za lagane i hrskave smotuljke od povrća kojima ne možemo odoljeti

Slatko ljuti umak pun je aroma češnjaka i đumbira koje se divno nadopunjuju, a ako radite domaći, možete prilagoditi osobnom ukusu i slatkoću i ljutinu. Uz to, okus domaćeg umaka bit će osjetno svježiji od onog kupovnog.

Vrlo ga je jednostavno skuhati, a najbolje je što je gotov za samo 20 minuta, a možete držati u hladnjaku i do tri tjedna.

Sastojci za domaći slatko-ljuti umak:

  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • Naribani korijen đumbira od 1 inča 2-3 cm
  • 80 ml rižinog octa
  • 80 ml vode, plus 1 žlica 
  • 65 g šećera od šećerne trske
  • 1 žlica sambal oeleka
  • 1 čajna žličica pahuljica crvenog čilija
  • 1 čajna žličica soja umaka
  • 2 čajne žličice kukuruznog škroba

Priprema domaćeg slatko-ljutog umaka:

  1. U lonac stavite češnjak, đumbir, rižin ocat, ⅓ šalice vode, šećer, sambal oelek, pahuljice crvenog čilija i sojin umak i kuhajte 5 minuta na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje.
  2. U posebnoj zdjelici pomiješajte kukuruzni škrob i 1 žlicu vode. Miješajte dok ne nestanu sve grudice pa ulijte smjesu u lonac s ostalim sastojcima.
  3. Smanjite vatru i kuhajte umak oko 10 minuta, ili dok se ne zgusne. Kad se zgusne, maknite s vatre da se ohladi.
  4. Ohlađeni umak ulijte u staklenku ili poslužite odmah.

  Matsu u Zagrebu: Novi azijski restoran s interijerom koji je osmišljen baš za uživanje u hrani Matsu - 2 Matsu - 12 Matsu - 3 +8 Matsu - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju