Niste li probali batat s fino zapečenim rubovima, punjen slasnim nadjevom, ne znate što propuštate. No da bi batat doista bio ukusan potrebno ga je ispeći na pravi način. Najbolje ga je složiti na lim obložen papirom za pečenje, malo ga izbockati vilicom pa peći 40 do 50 minuta na 220°C. Batat je spreman kada se koža napuhne, a vilica lako kroz njega prolazi. Najvažnije od svega je da ga ne zamatate u foliju kako kora ne bi bila vlažna.

Ako ste u žurbi, vrijeme pečenja možete skratiti na pola sata tako da prepolovite krumpire, nauljite ih i posipate solju i paprom za više okusa.

Kombinacije namirnica za nadjev su neograničene pa tako batat možete poslužiti s mješavinom kvinoje, kopra, luka, limuna i sira feta ili pak grahom s mljevenim mesom, ljutim papričicama i naribanim sirom. Odlično će se slagati i sa salatom od kupusa, mrkve i vrhnja ili pak slanutka, kelja i jogurta.
 

Sastojci za punjeni batat:

  • 4 batata
  • 2 rajčice
  • 1 avokado
  • kiselo vrhnje
  • 1 mladi luk

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220°C i stavite komad folije na lim za pečenje.
  2. Vilicom probušite batate, stavite ih na lim za pečenje i pecite 40 do 50 minuta, ili dok ne napuhnu i ne omekšaju iznutra kada ih probodete vilicom.
  3. Nasjeckajte luk, avokado i rajčicu pa napunite batate i poslužite s vrhnjem.

7 neobičnih navika koje možete pokupiti na Islandu: Bazen u pauzi za ručak, sladoled u mećavi... +0 Reykjavik

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju