Punjene tikvice klasično su libanonsko jelo koje se priprema u svakoj obitelji i uvijek je jednako popularno. Obično se pune kouse, male i široke svijetlozenene tikve s Bliskoga istoka, ali naše domaće, obične ljetne tikvice dostojno će ih zamijeniti.
Izdubljeno meso tikvica u ovom vam receptu neće trebati, pa ćete i za idući dan imati pola ručka – na primjer ako od "ostataka" napravite popečke od tikvica.
U Libanonu i na Bliskom istoku postoji više varijacija ovog jela, ali najčešća je ova za koju donosimo recept – s umakom od rajčice, dok je druga varijacija koju ćete često sretati u tim krajevima ona s umakom od jogurta.
Ovaj recept, s umakom od rajčice i mješavinom mljevene junetine i riže sigurno će vas podsjetiti na nadjev kojim mi punimo paprike. Razlika je u tek nekoliko začina, a sasvim smo uvjereni da bi tikvice bile sasvim zadovoljne i našim nadjevom za paprike.
Punjene tikvice možete poslužiti s tankim pita kruhom, jogurtom ili s pireom od krumpira.
Sastojci za punjene tikvice:
- 7-8 većih tikvica, opranih, ocijeđenih i izdubljene sredine
- 200 g passate od rajčice
- 1 čajna žličica soli
- 4 šalice vode
Za nadjev:
- 1 šalica riže srednjeg zrna
- 230 g nemasne mljevene junetine
- 2 velike zrele rajčice, narezane na komade
- 1 čajna žličica mljevenog pimenta
- ½ čajne žličice mljevenog crnog papra
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- 1 čajna žličica soli
- 2 žlice omekšalog maslaca
Priprema punjenih tikvica:
- Tikvice operite i osušite, odrežite im peteljke i osušene suprotne krajeve. Pažljivo izdubite tikvice nožem. Meso sačuvajte i iskoristite za neko drugo jelo, na primjer popečke od tikvica.
- Izblendajte rajčice u glatku smjesu.
- U velikoj zdjeli dobro izmiješajte sastojke za nadjev - rižu, mljevenu junetinu, maslac, izblendane rajčice, začine i sol.
- Rukama punite svaku tikvicu smjesom od mesa i riže. Pola centimetra od vrha tikvice ostavite prazno jer će nadjev nadoći kad se riža skuha.
- Punjene tikvice složite po visini u veći lonac i dodajte vode, tek toliko da prekrije tikvice.
- Poklopite lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri dok voda ne prokuha.
- Smanjite vatru i dodajte passatu od rajčice.
- Pokrijte lonac i nastavite kuhati 45 minuta ili dok tikvice ne omekšaju, a nadjev od riže ne bude potpuno kuhan.
- Prema potrebi dodajte još soli.
- Poslužite i uživajte!