Talijani naprosto obožavaju patlidžane. Jedu ih u složencima, vole ih ih s zapečene mozzarellom, kao i vruće s roštilja. Jedno od tradicionalnih jela je i pohani patlidžan - cotolette di melanzane, odličan prilog koji se uz kakvu hranjivu salatu i umak od rajčice lako pretvara u kompletan ručak.

Talijani koriste više vrsta patlidžana nego mi, a neke od njih poput rose biance, violette di Firenze, biance sfumate di rosa i prosperose nisu gorke pa ih ne treba prethodno soliti.

No ako imate gorki patlidžan prije pripreme ga narežite na ploške i posoliti sa svih strana pa ostaviti oko pola sata da puste gorčinu. Zatim ih ocijedite, isperite i posušite papirom te se bacite na pripremu.

Sastojci za pohane patlidžane: 

700 g patlidžana
200 g krušnih mrvica
2 žlice peršina
100 g škrobnog brašna
30 g parmezana
2 jaja
sol

Priprema:

1. Patlidžane narežite na ploške debele oko centimetra pa posolite i ostavite pola sata. Zatim ih ocijedite, isperite i posušite papirom.

2. Stavite krušne mrvice, sjeckani peršin i naribani sir u jednu posudu. U drugu stavite škrobno brašno, a u trećoj izmiješajte jaja vilicom.

3. Plošku po plošku patlidžana stavljajte u posudu sa škrobnim brašnom pa protresite kako biste uklonili višak. Zatim umočite u jaja te u smjesu s krušnim mrvicama.

4. Zagrijte ulje za prženje pa pecite patlidžane sa svake strane tri do četiri minute, dok ne dobiju zlatnu boju, u nekoliko rundi kako ne bi bila gužva u tavi. Izvadite ih na upijajući papir pa poslužite uz omiljenu salatu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju