Ako vam život da šparoge, napravite pitu, rižot, ili neko drugo fino proljetno jelo i iskoristite sezonu tih superzdravih i slasnih samoniklih plodova. Ovdje možete doznati više o tome kako ih očistiti i pripremiti za kuhanje, a u nastavku je i recept koji spaja šparoge sa tikvicama i listovima za savijače.
Sastojci za pitu sa tikvicama i šparogama:
- 6-8 listova tijesta za savijače
- 50 g krušnih mrvica
- 100 g šparoga
- 2 tikvice
- 6 velikih jaja
- korica 1 limuna
- mala šaka peršina, metvice ili bosiljka (ili mješavine)
- 200 g creme fraichea
- 200 g feta sira
- 3 žlice maslinovog ulja
Priprema pite sa tikvicama i šparogama:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Kalup namastite i obložite lim s nekoliko traka papira za pečenje – to će vam pomoći da kasnije izvadite pitu.
- Tijesto pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom da se ne osuši. Svaki list premažite uljem, zatim njime obložite kalup, ostavljajući malo tijesta da visi preko rubova. Usput pospite tanki sloj krušnih mrvica između svakog sloja tijesta – to će pomoći da tijesto ostane hrskavo. Kad dođete do zadnjeg sloja nauljite ga i malo stisnite rubove.
- Koristite li deblje šparoge, prerežite ih po duljini, a tikvice narežite na ploške. Nauljite ih, posipajte začinima i stavite na lim za pečenje. Tijesto stavite u pećnicu, a na rešetku ispod stavite i povrće. Pecite 10 minuta, izvadite povrće iz pećnice. Premažite pitu umućenim jajetom i pecite još 5 minuta dok tijesto ne porumeni i postane hrskavo.
- Umutite preostalo jaje s limunovom koricom, začinskim biljem, creme fraicheom i začinima. Stavite pola povrća na tijesto i dodajte pola fete. Prelijte smjesom od jaja, a zatim dodajte preostalo povrće i fetu. Pecite 40 min dok se nadjev ne stegne. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Fino, brzo i bez puno filozofiranja: 7 jela za ovaj tjedan koja se rade u jednom loncu +1