Slavni chef Wolfgang Puck već trideset godina priprema gozbe za dodjele najpopularnije filmske nagrade, ali ove godine pridružio mu se i Elliott Grover, izvršni chef u restoranu CUT u Londonu.

Na afteru svečane dodjele, kada stolove tradicionalno prekriju čaše vina i zlatni kipići, slavni gosti mogu odabrati neka od brojnih jela osmišljena tako da zadovolje izbirljive ukuse. Jedno od jela koje je za Oscare osmislio chef Elliott Grover možete jednostavno napraviti i kod kuće – male pite od lisnatog tijesta s piletinom i povrćem savršene su za druženja ili kakvu filmsku večer.

Sastojci za pite:

4 žlice maslaca
4 žlice brašna (plus za posipanje)
500 ml pilećeg temeljca
1 prstohvat kajenskog papra (prema želji)
2 žlice masnijeg vrhnja (plus dodatno za premazivanje)
1 kg kuhane piletine bez kostiju i kože
200 g mrkve
200 g crvenog krumpira
75 g smrznutog graška ili oljuštenog svježeg graška
250 g smrznutog lisnatog tijesta
1 crni tartuf (po želji)
1 veliko jaje
sol, papar

Priprema pita:

  1. Maslac izvadite iz hladnjaka da se zagrije na sobnu temperaturu. Pileće meso razdvojite na komade i/ili narežite. Mrkvu i krumpir ogulite i narežite na komadiće od centimetra. Tijesto odmrznite prema uputama na pakiranju.
  2. Otopite maslac u velikoj, dubokoj tavi. Dodajte brašno i promiješajte, ulijte temeljac pa kuhajte 5-10 minuta uz stalno miješanje.
  3. Gustoću provjerite tako da stražnju stranu žlice umočite u umak i prijeđete prstom po žlici. Umak treba biti dovoljno gust da se primi za žlicu i ne prelije preko dijela koji ste obrisali prstom. Nastavite kuhati i miješati umak na srednje jakoj vatri dok ne dobije odgovarajuću gustoću. Začinite solju, paprom i kajenskim paprom (ako ga koristite). Kušajte umak i provjerite treba li još začina.
  4. Dodajte vrhnje i promiješajte umak da se sjedini. Zatim dodajte grašak i narezanu piletinu, mrkvu i krumpir. Kuhajte povrće u umaku 2-3 minute. Prebacite nadjev u čistu zdjelu i ohladite u hladnjaku jedan sat ili dok se ne ohladi.
  5. Zagrijte pećnicu na 200 ˚C. Razvaljajte lisnato tijesto, posipajte s malo brašna kako se tijesto ne bi lijepilo za radnu površinu. Upotrijebite zdjelu ili tanjur otprilike 2,5 cm veći od malih okruglih posuda za pečenje pite, stavljajte ih na tijesto kako bi vam poslužili kao kalup i nožem izrežite krugove koji će poslužiti kao poklopci za nadjev.
  6. Pažljivo žlicom rasporedite ohlađeni nadjev u posude za pečenje.
  7. Jaje pomiješajte sa žlicom vode ili vrhnja. Umutite vilicom pa premažite stranice i rubove posuda. Po želji preko nadjeva naribajte tartufe. Položite poklopce tijesta pazeći da se tijesto ne razvuče. Zatvorite rubove tijesta tako da ih pritisnete na rub posuda da budu dobro pričvršćeni.
  8. Premažite tijesto jajima. Stavite pite u veliki lim za pečenje i pecite 25-35 minuta, dok tijesto ne postane zlatno do tamnosmeđe. Pustite da se ohladi pet minuta prije posluživanja.

Doručak dostojan faraona nakon kojeg je teško disati: Dobar razlog zašto Egipćani jedu bob čim otvore oči Egipatski doručak - 4 Egipatski doručak - 1 Egipatski doručak - 2 +0 Egipatski doručak - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju