Pileće okruglice s parmezanom u kremastom umaku sa špinatom vrlo su ukusno jelo koje se vrlo jednostavno priprema, pa ako tražite novo kremasto jelo za kućni meni, dajte im šansu. Smjesu za pileće okruglice napravit ćete lako, a kako se one ne prže, nego peku u pećnici, kuhinja vam neće ostati masna. Dok se okruglice peku, taman stignete napraviti jednostavan umak, a jelo će odlično nadopuniti tjestenina ili pire od krumpira.

Količina sastojaka iz recepta dovoljna je za četiri obilne porcije, a ako želite, mljevenu piletinu možete zamijeniti i mljevenim purećim mesom. Ovo fino jelo skuhat ćete za malo više od pola sata.

Sastojci za pileće okruglice s parmezanom u kremastom umaku:

  • 4 češnja češnjaka, podijeljeno
  • 1/2 vezice peršina
  • 60 g ribanog parmezana, plus za posluživanje
  • 60 g panko mrvica
  • 240 ml laganog vrhnja za kuhanja (s 10 % mliječne masti)
  • 1 veliko jaje
  • 2 čajne žličice soli, podijeljeno
  • 1/2 čajne žličice luka u prahu
  • 1/4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 680 g mljevene piletine
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 1 čajna žličica mješavine talijanskih začina
  • 1/4 čajne žličice ljute paprike
  • 360 ml pilećeg temeljca
  • 115 g mladog špinata

Priprema pilećih okruglica s parmezanom u kremastom umaku:

  1. Postavite rešetku u gornju trećinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Obrubljeni lim za pečenje obložite papirom za pečenje
  2. Sameljite 4 češnja češnjaka. Sitno nasjeckajte peršin i naribajte parmezan.
  3. U zdjeli pomiješate pola količine češnjaka, pola parmezana i sav peršin, panko mrvice, četvrtinu vrhnja za kuhanje, jaje, žličicu i pol soli, luk u prahu i crni papar. Dobro izmiješajte. Dodajte mljevenu piletinu i kratko promiješajte da se smjesa sjedini.
  4. Grabite smjesu u porcijama od 2 žlice i vlažnim je dlanovima oblikujte u kuglice.
  5. Poslažite okruglice u lim za pečenje i pecite ih od 12 do 15 minuta. Kad su mesne okruglice gotove, uključite ventilator i ostavite ih još 2 do 3 minute u pećnici da dobiju boju.
  6. Dok se okruglice peku, napravite umak. U tavi, na srednje jakoj vatri, otopite maslac. Dodajte preostali češnjak, 2 žlice brašna, žličicu talijanskih začina, pahuljice crvene paprike i preostalu sol. Kuhajte uz stalno miješanje pola minute.
  7. Dodajte preostalo vrhnje i temeljac, promiješajte i pustite da zakuha. Smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok se umak malo ne zgusne, 4 do 5 minuta. Dodajte špinat i preostali parmezan u umak i miješajte dok špinat ne počne venuti, oko 30 sekundi.
  8. Prebacite mesne okruglice u umak i lagano promiješajte.
  9. Poslužite uz tjesteninu ili pire od krumpira i s još parmezana.

Pravila i nepogrješivi parovi: Koja vina upariti s omiljenim talijanskim jelima? Martin Albus vina Martin Albus vina - 6 Martin Albus Pinot sivi +6 Martin Albus Grande cuvee

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju