Balzamična glazura je redukcija balzamičnog octa koju karakterizira sirupast i slatkast okus. Izvrstan je dodatak za pečenje mesa i povrća.

Možete je kupiti već gotovu u trgovini ili samostalno napraviti kod kuće zagrijavajući balzamični ocat na štednjaku dok se tekućina ne zgusne i smanji za pola. Po želji možete dodati i nešto smeđeg šećera i meda u nju tijekom termičke obrade.

Balzamična glazura pomoći će vam i da ispečete fantastične pileće zabatke iz pećnice. Premažite meso ovih sastojkom netom prije kraja termičke obrade i zapecite u pećnici.

Sastojci za zapečene pileće zabatke:

  • ½ kg otkoštenih pilećih zabataka
  • 5-6 ljutika
  • 3 velikih portobello gljiva
  • 3 žlice ulja
  • 2 žlice balzamične glazure
  • 2 čajne žličice mediteranske mješavine začina
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema zapečenih pilećih zabataka:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  2. Očetkajte gljive, narežite ih na kriške debljine oko jednog centimetra.
  3. Očistite i prepolovite ljutiku.
  4. U velikoj zdjeli pomiješajte ulje, mediteransku mješavinu začinu, sol i papar. U dobivenu marinadu umiješajte pileće zabatke, očišćenu ljutiku i gljive sve dobro promiješajte.
  5. Prebacite ovako pripremljene namirnice na lim za pečenje.
  6. Pecite meso i povrće u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok se termički ne obrade.
  7. Izvadite lim s mesom i povrćem iz pećnice. Okrenite piletinu na drugu stranu i premažite je s balzamičnom glazurom.
  8. Pojačajte temperaturu pećnice na najjače. Vratite meso u pećnicu na tri do pet minuta da se zapeče.
  9. Poslužite meso i povrće toplo s nešto nasjeckanog svježeg peršina. Dobar tek!

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 Pohana svinjetina +0 Tajne mekanog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju