Peri-peri je afrička mješavina začina koje je zbog moćnih okusa postala omiljeni dodatak jelima diljem svijeta. Blago kiseo, a sladak i bogat okus čini peri-peri savršenom suhom ili mokrom marinadom, dipom ili umakom.

Tradicionalno se priprema s Bird's Eye ljutom papričicom, češnjakom, limunovim sokom te drugim začinima. Peri-peri je omiljen i u Portugalu, gdje je poznatiji kao piri-piri. Jedan od specijaliteta s peri-perijem su pileća jetrica s kojima se taj pikantni umak sjajno nadopunjuje.

Poželite li napraviti gušći umak koji možete iskoristiti za marinadu dovoljno je izmiksati ljute papričice (ili blagu papriku ako ne volite ljuto) s češnjakom, dimljenom paprikom, bosiljkom, limunovim sokom i korijandrom dodajući ulje dok ne dobijete pastu.

Recept za jetrica u peri-peri umaku:

500 g pilećih jetrica
1 glavica luk
1 ljuta papričica
3 lovorova lista
Sok od 1 limuna
1 1/2 žličice kumina
1 žličica svježeg korijandra
1 žličica dimljene crvene paprike
250 ml vrhnja
1 žličica brendija
½ žličice Worcestershirea
2 žlice pirea od rajčice
1 žlica usitnjenog češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica maslaca

Priprema:

1. Zagrijte maslinovo ulje i maslac u tavi pa dodajte sjeckani luk. Kad postane staklast, dodajte sitno sjeckani češnjak. Zatim u tavu dodajte pileća jetra i kratko ih pržite.

2. Dodajte sjeckanu papričicu bez sjemenki, lovorov list i preostale začine. Ulijte i sok od limuna te nakon nekoliko trenutaka i vrhnje.

3. Smanjite vatru i kuhajte 15 minuta, a neposredno prije posluživanja dodajte brendi i pojačajte vatru. Kad alkohol ispari, poslužite uz prepečeni kruh ili krumpir. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju