Sirniki, palačinke kojima ne nedostaje proteina omiljene su u Ukrajini i Rusiji, a najčešće se jedu za doručak s vrhnjem i marmeladom. Zvijezda smjese je svježi sir kojem se dodaju jaja i brašno, a potom se palačinke kratko prže u tavi. Koliko je kuhara, toliko je i malih kuhinjskih trikova pa će tako neki odmak zagrijati tavu, a drugi ostaviti smjesu da stoji u hladnjaku sat vremena prije pečenja, ili pak preko noći.

Gusta smjesa se može uliti direktno u tavu ili pak vaditi u lopticama na tanjur s brašnom, gdje možete oblikovati male popečke. Količina šećera i soli također variraju u receptima, a neki će dodati i malo sode bikarbone. U svakom slučaju, sa sirnikima teško možete pogriješiti, osim ako ne napravite premalo smjese pa ostane gladnih.


Sastojci za sirniki:

450 g svježeg sira
2 jaja
1 žlica šećera
1/2 žličice soli
1/2 šalice brašna 

maslac i ulje za prženje
kiselo vrhnje i marmelada, za posluživanje

Priprema:

1. Kratko izmiksajte ili dobro izmiješajte svježi sir tek toliko da se bolje poveže pa dodajte jaja, šećer, sol i brašno pa ponovno izmiješajte da se svi sastojci povežu u gustu smjesu. 

2. U tavi zagrijte maslaca i ulja pa kad se dobro ugrije ulijte tijesta da dobijete manje palačinke. Ostavite dovoljan razmak između svake. Pržite kratko pa okrenite i izvadite na upijajući papir kad dobiju boju. Palačinke pržite u više tura da u tavi ne bi bila gužva.

3. Poslužite s kiselim vrhnjem i džemom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju