Punč je jedno od najpoznatijih pića na svijetu koje se obično poslužuje u dubokim, okruglim zdjelama koje su karakteristične upravo za ovo osvježavajuće piće. Postoje brojne varijante ovog ukusnog napitka, a pio se još u 17. stoljeću.
Popularno je uvjerenja kako je naziv napitka posuđenica iz hindskog jezika i u prijevodu znači „pet“. Ime je dobio po originalnoj recepturi koja se sastojala od pet sastojaka. U originalu se u punč stavljao alkohol, šećer, voće ili voćni sok, voda i začini.
Punč je dugo bio popularan blagdanski napitak koji se pije zagrijan, a kroz povijest smo ga prilagodili sastojcima i godišnjem dobu pa danas postoje razne verzije – tople, hladne, voćne, alkoholne ili bezalkoholne.
U nastavku pročitajte recept za ledeni punč od čaja, ruma i voća.
Sastojci za ledeni voćni punč:
- 1 litra ohlađenog crnog čaja
- Pola litre ledenog čaja od šumskog voća
- 200 ml bijelog ruma
- 150 ml gustog soka od limuna
- 150 ml soka od brusnice
- 2 cijele naranče
- 2 cijela limuna
- 2 cijele limete
Priprema ledenog voćnog punča:
- Skuhajte crni čaj i po želji dodajte med. Ohladite čaj.
- Duboku posudu napunite ledom, a preko leda stavite nasjeckano voće.
- Ako volite slađa pića, sok od limuna ne morate razrijediti vodom, već ga gustog prelijte preko leda i voća.
- Dodajte crni čaj, čaj od šumskog voća i rum, a na samome kraju polako ulijte sok od borovnice. Po želi dodajte i šaku svježih borovnica.
Savjet: Previše crnog čaja (ili alkohola) nekim ljudima stvara tegobe ili nelagodu pa ako ste jedan od njih, slobodno smanjite količine ili promijenite omjere u korist voćnog čaja.
Živjeli!