Punč je jedno od najpoznatijih pića na svijetu koje se obično poslužuje u dubokim, okruglim zdjelama koje su karakteristične upravo za ovo osvježavajuće piće. Postoje brojne varijante ovog ukusnog napitka, a pio se još u 17. stoljeću.

Popularno je uvjerenja kako je naziv napitka posuđenica iz hindskog jezika i u prijevodu znači „pet“. Ime je dobio po originalnoj recepturi koja se sastojala od pet sastojaka. U originalu se u punč stavljao alkohol, šećer, voće ili voćni sok, voda i začini.

Punč je dugo bio popularan blagdanski napitak koji se pije zagrijan, a kroz povijest smo ga prilagodili sastojcima i godišnjem dobu pa danas postoje razne verzije – tople, hladne, voćne, alkoholne ili bezalkoholne.

U nastavku pročitajte recept za ledeni punč od čaja, ruma i voća.

Sastojci za ledeni voćni punč:

  • 1 litra ohlađenog crnog čaja
  • Pola litre ledenog čaja od šumskog voća
  • 200 ml bijelog ruma
  • 150 ml gustog soka od limuna
  • 150 ml soka od brusnice
  • 2 cijele naranče
  • 2 cijela limuna
  • 2 cijele limete

Priprema ledenog voćnog punča:

  1. Skuhajte crni čaj i po želji dodajte med. Ohladite čaj.
  2. Duboku posudu napunite ledom, a preko leda stavite nasjeckano voće.
  3. Ako volite slađa pića, sok od limuna ne morate razrijediti vodom, već ga gustog prelijte preko leda i voća.
  4. Dodajte crni čaj, čaj od šumskog voća i rum, a na samome kraju polako ulijte sok od borovnice. Po želi dodajte i šaku svježih borovnica. 

Savjet: Previše crnog čaja (ili alkohola) nekim ljudima stvara tegobe ili nelagodu pa ako ste jedan od njih, slobodno smanjite količine ili promijenite omjere u korist voćnog čaja.  

Živjeli! 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju