Odrezak pečenog kupusa možda nema okus mesa, ali je zato izrazito slastan zbog fino zapečene, hrskavo karamelizirane površine i meke unutrašnjosti. Priprema nije komplicirana, a ne traže se niti skupi sastojci. Uz kupus možete poslužiti piletinu, kobasice, svinjetinu – ili jednostavno još povrća poput gljiva, tikvica i patlidžana. Odličan je i kao prilog roštilju. 

Sastojci za odreske kupusa:

1 mala glavica kupusa
50-70 ml maslinova ulja
2 češnja češnjaka
1 žličica soli
¼ žličice mljevenog crnog papra
1/3 šalice oraha
1-2 žlice balzamičkog octa ili limunova soka
Za posluživanje: ribani parmezan, nasjeckano svježe začinsko bilje, poput majčine dušice ili peršina

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i nauljite ga. Glavici kupusa odrežite donji kraj (tamo gdje je korijen) i stavite na stranu. Glavicu stavite na dasku za rezanje pa je narežite na ploške debljine od oko 2 cm.

2. Umutite maslinovo ulje, češnjak, sol i papar pa premažite ploške s obje strane, stavite ih u lim pa pecite 26 do 28 minuta, ili dok ne postane hrskav na rubovima i ne omekša u sredini.

3. Orahe popecite na suhoj tavi dok ne zamirišu i kad se malo ohlade gruho ih nasjeckajte.

4. Pečeni kupus pospite parmezanom, poprskajte balzamičkim octom ili limunovim sokom, pospite svježim začinskim biljem te orasima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju