Odrezak pečenog kupusa možda nema okus mesa, ali je zato izrazito slastan zbog fino zapečene, hrskavo karamelizirane površine i meke unutrašnjosti. Priprema nije komplicirana, a ne traže se niti skupi sastojci. Uz kupus možete poslužiti piletinu, kobasice, svinjetinu – ili jednostavno još povrća poput gljiva, tikvica i patlidžana. Odličan je i kao prilog roštilju.
Sastojci za odreske kupusa:
1 mala glavica kupusa
50-70 ml maslinova ulja
2 češnja češnjaka
1 žličica soli
¼ žličice mljevenog crnog papra
1/3 šalice oraha
1-2 žlice balzamičkog octa ili limunova soka
Za posluživanje: ribani parmezan, nasjeckano svježe začinsko bilje, poput majčine dušice ili peršina
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i nauljite ga. Glavici kupusa odrežite donji kraj (tamo gdje je korijen) i stavite na stranu. Glavicu stavite na dasku za rezanje pa je narežite na ploške debljine od oko 2 cm.
2. Umutite maslinovo ulje, češnjak, sol i papar pa premažite ploške s obje strane, stavite ih u lim pa pecite 26 do 28 minuta, ili dok ne postane hrskav na rubovima i ne omekša u sredini.
3. Orahe popecite na suhoj tavi dok ne zamirišu i kad se malo ohlade gruho ih nasjeckajte.
4. Pečeni kupus pospite parmezanom, poprskajte balzamičkim octom ili limunovim sokom, pospite svježim začinskim biljem te orasima.